Watch Medier

Bioporto peger på mulig lancering af lynhurtig corona-test før årets udgang

Dansk biotekfirma melder om hurtig lancering af en nyudviklet test, der kan påvise coronasmitte på 10 minutter.

Biioporto-hovedkvarteret i Hellerup. | Foto: Bioporto / PR

En ny, danskudviklet og hurtig covid-19-test, som skal kunne udføres på stedet fremfor at skulle omkring et laboratorie først, kan være på markedet inden årets udgang.

Det oplyser biotekselskabet Bioporto, der siden april har udviklet testen i samarbejde med Syddansk Universitet.

Den nye test skal på mindre end ti minutter – og på et tidligt stadie – kunne slå fast, om man er smittet med covid-19.

Dagens melding fra Bioporto kommer, efter at foreløbige analyser med testen har vist lovende resultater.

Ifølge Bioporto kan testen potentielt have en højere klinisk specificitet end andre test, som er på markedet i øjeblikket, og udviklingen af testen fortsætter de kommende måneder. Her skal den evalueres, optimeres og valideres på forskellig vis hos coronasmittede personer, lyder det.

"Hvis udfaldet af den fortsatte udvikling bliver succesfuld, har selskabet til hensigt at anmode om at få en hastebehandling hos de amerikanske sundhedsmyndigheder og at ansøge om et CE-mærke, hvilket kan føre til en produktlancering før årets udgang," skriver Bioporto.

Nyheden kommer kort efter, at FDA godkendte en lignende lyntest af coronavirus udviklet af medicoselskabet Abbott, som på 15 minutter kan give svar på, om en person er smittet med virussen.

Abbott planlægger hver måned fra oktober og frem at producere 50 millioner eksemplarer af testen, der bærer det fulde navn Binaxnow Covid-19 Ag Card.

I Danmark har Blusense Diagnostics fået CE-mærket en lyntest for coronavirus, mens også Qlife arbejder på lignende produkter.

Åbnet for aftaler med hospitaler

Testen, som Bioporto og Syddansk udvikler sammen er en såkaldt point of care-test, altså en test for covid-19, som kan laves tæt på patienten, og som derfor er velegnet til hurtig opsporing og bedre kontrol med spredningen af sygdommen.

Der er allerede åbnet for samarbejde med både nationale og internationale hospitaler, så man kan få øjeblikkelig adgang til at afprøve testen på mennesker, har Bioporto tidligere oplyst.

Efter en periode med nedgang stiger smittetallene markant flere steder i verden, ikke mindst i Danmark. Den nye test fra Bioporto skal ses som et alternativ til de laboratorietest, som hospitalerne stadig udfører, og som tager flere timer.

"Hvis vi lykkes med den virale antistoftest, som kan give et resultat på 10 minutter, er det jo unikt i hele verden. Så kan den bruges i alle lufthavne uden at forsinke processen, på alle plejehjem og på alle sygehuse, inden personalet går ind på deres arbejdsplads," sagde Peter Mørch Eriksen, adm. direktør i Bioporto, i sidste måned til MedWatch.

Det gjorde han i forbindelse med selskabets regnskab for første kvartal, der viste et dyk på både på toppen og i indtjeningen i forhold til samme periode sidste og et underskud på 15,4 mio. kr.

Bioporto vil udvikle test for covid-19 sammen med SDU

FDA godkender Abbotts lyntest for corona – giver svar på 15 minutter

Bioportos omsætning falder – men forventningerne fastholdes 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs