Watch Medier

Ingredienskoncern mærker u-landes lave efterspørgsel

Tegn på recession i Asien og Mellemøsten har fået forbrugerne til at holde igen, og det kan mærkes i den danske ingredienskoncen Chr. Hansen, der er en af verdens største leverandør af kulturer og enzymer til produktion af ost, yoghurt og andre mælkeprodukter.

Foto: Marco Vasini/AP/Ritzau Scanpix

Ingredienskoncernen Chr. Hansen løfter omsætningen for fjerde kvartal med 9 pct. og lander på 254,3 mio. euro, svarende til over 1,9 mia. kr.

Det viser et nyt regnskab fra koncernen, der er blandt verdens største producenter af bakterier, kulturer og enzymer til mejeriprodukter og føde- og drikkevarer. Dermed kan koncernen også lægge låg på sit skæve regnskabsår for 2019/20, hvor man endte med en årsstigning i den organiske vækst på i alt 3 pct.

Den organiske vækst accelerede i fjerde kvartal, stærkt drevet af Health & Nutrition-divisionen, der leverede 18 pct. vækst. Samtidig leverede Food Cultures & Enzymes-divisionen, der stod for over halvdelen af årets omsætning, en markant lavere vækst på 5 pct.

Årsagen til den beskedne vækst i denne division er ifølge finansdirektør Søren Westh Lonning, at salget af mejeriprodukter i udviklingslande som Indien og Kina er blevet ramt markant af coronapandemien. Og det mærker Chr. Hansen som underleverandør til mejerisektoren.

"Vi ser markeder i Asien og Mellemøsten, der for tiden er svære på mejeri. Selv om covid-19 havde kortsigtede konsekvenser på de fleste markeder, bevæger vi os i disse udviklingslande i højere grad over i recession. I disse lande er yoghurt og drikkemælk i højere grad anset som et luksusprodukt, og det er der ikke plads til i indkøbskurven, når økonomien går dårligt," siger han til FødevareWatch.

Nettoresultatet for koncernen landede på 66,2 mio. euro, svarende til 492,7 mio. kr., i fjerde kvartal.

Ingen grund til at holde igen

På trods af det manglende salg i udviklingslandene er Søren Westh Lonning stadig tilfreds med væksten i fødevaredivisionen.

"Uanset hvad, mener jeg, at en vækst på 5 pct. er værd at være stolt af under en pandemi. Når vi kigger mod salget i de lande, der ikke er udviklingslande, er det solidt. Det skyldes, at der på markeder som Nordamerika ikke er en mærkbar effekt i salget af mejeriprodukter, når der er økonomiske hårde vilkår i samfundet" siger han.

Finansdirektøren fortæller, at der trods de hårde vilkår i udviklingslandene ikke er planer om at holde igen med indsatsen på disse markeder.

"Der kommer absolut til at være samme kraft i det kommende år på markeder som Indien og Kina på trods af recession. Det potentiale der er i salget af yoghurt og mælk er for stort til at vende skulderen til. Trenden vil utvivlsomt stige de næste par år."

Tid til udvikling

Med regnskabsårets afslutning er det samtidig tid til at se frem mod det kommende år, hvor Chr. Hansen venter en organisk vækst på 5-8 pct. Efter et år med frasalg og flere opkøb er koncernen klar til at slå koldt vand i blodet.

"For en virksomhed på vores størrelse er et frasalg komplekst at håndtere. Alle salg og køb er sket inden for en seksmåneders periode, hvor corona samtidig har hærget verden. Nu skal der være fokus på at fordøje de emner, før vi begynder at kigge efter nyt," siger finansdirektøren.

Det omtalte frasalg drejer sig om koncernens Natural Colors-afdeling, der i september blev solgt for 800 mio. euro, svarende til omkring 6 mia. kr., til den svenske kapitalfond EQT. Salget af Natural Colors, der var en af Chr. Hansens tre hoveddivisoner, indgår dog ikke i torsdagens regnskab.

Verdens største HMO-fabrik

I 2020 har koncernen derudover købt tre selskaber: østrigske HSO Health Care, amerikanske UAS Labs og tyske Jennewein Biotechnologie.

Særligt sidstnævnte selskab, der er specialist i produktion af såkaldte HMO’er (humane mælke-oligosaccarider), som er en vigtig bestanddel i human modermælk, bliver spændende at holde øje med de kommende år, siger Søren Westh Lonning.

"Det er en ekstremt spændende mulighed, for HMO er "the missing ingredient", der kan gøre slutproduktet til en meget tæt erstatning til oprindeligt modermælk. Vi er meget begejstrede for det vækstområde," siger han og fortæller, at den nyligt købte fabrik i Kalundborg skal omdannes til verdens største HMO-fabrik.

Chr. Hansen betalte 2,3 mia. kr. for opkøbet af Jennewein i september. Ifølge Chr. Hansen-topchef Mauricio Gräber er markedet for HMO'er aktuelt kun på 750 mio. kr., men det ventes at vokse til 3 mia. kr. i 2025 og på længere sigt til 7,5 mia. kr.

Chr Hansen har over 3200 medarbejdere i koncernen.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs