Watch Medier

Brandvarme kasseapparater: Feriepenge giver næststørste hop i detailsalget

Butikker, der sælger tøj, sko, møbler eller elektronik, fik en gevaldig optur i oktober. Detailsalget steg med 8,2 procent efter udbetaling af feriepenge. De mange milliarder går fortsat uden om rejse-, underholdnings- og transportsektorerne.

Foto: Anthon Unger

En pæn del de mange indefrosne feriepenge er blev brugt i landets butikker i oktober, hvor særligt salget af tøj og sko er gået i vejret.

Det samlede tal fra de danske detailbutikker steg med 8,2 procent i oktober sammenlignet med september, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den næststørste stigning, der nogensinde er målt – kun overgået af maj i år.

Ud over tøj har der også være en markant stigning i salget af varer som elektronik og møbler.

Hos Arbejdernes Landsbank påpeger cheføkonom Jeppe Juul Borre, at tallene er bemærkelsesværdige.

"Kasseapparaterne var brandvarme i oktober, efter at en stor del af danskerne har fået udbetalt deres indefrosne feriepengene. Det er en vanvittig optur, som vi er vidne til."

"Det sker tilmed, efter at detailsalget i månedsvis har ligget tårnhøjt. Vi var i forvejen overbeviste om, at detailhandlen ville lukrere på danskernes feriepenge, og det sætter dagens tal en tyk streg under," siger han i en kommentar.

Forbrugerøkonom: Feriepengene lander ikke hos restauranterne 

Det var i slutningen af september, at lønmodtagerne fik mulighed for at få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge. Samlet er der mulighed for at få udbetalt 60 milliarder kroner, og omkring 50 milliarder kroner er blevet udbetalt indtil videre.

Hos Nordea vurderer cheføkonom Helge J. Pedersen, at tallene bekræfter et billede af, at dansk økonomi er på tilbage på sporet.

"Dansk økonomi er godt i gang med genopretningen, drevet af den indenlandske efterspørgsel, selv om store dele af servicesektoren fortsat oplever store problemer – herunder den offentlige transport, oplevelsesindustrien samt rejsebranchen," siger han i en kommentar.

Nye lukketider sender forbruget ned 

Detailsalget holder højt niveau: Supermarkeder holder fremgang 

Mere fra Watch Medier

Onlinehandlen voksede til nye højder i 2023

Danskerne købte sidste år for 185 mia. kr. via ehandel, hvilket er ny rekord. Dansk Erhverv er bekymret for, at de danske ehandlere vil kunne mærke de to kinesiske webshops Shein og Temu. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs