Watch Medier

Salget i butikkerne sætter rekord efter genåbning

Den danske detailhandel kom flyvende fra start efter genåbningen. Salget steg med 19,8 procent i marts fra februar og nåede et historisk højt niveau. Tøjsalget blev fordoblet.

Salget af tøj blev fordoblet fra februar til marts. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Salget i den danske detailhandel steg med 19,8 procent i marts og nåede det højeste niveau nogensinde. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det store hop skal ses i lyset af, at butikkerne fik lov at genåbne 1. marts efter at have været lukket siden slutningen af december. Især salget af tøj trak op, da det blev fordoblet i marts.

Hos Nykredit vurderer cheføkonom Troels Kromand Danielsen, at udbetalingen af indefrosne feriepenge også har givet salget et skub opad sammen med genåbningen.

"Detailsalget er aldrig gået så meget frem i statistikkens historie. Men det hænger jo sammen med, at butikkerne var lukkede i januar og februar," siger han.

Han fortæller, at det er over en bred kam, at danskerne har brugt flere penge. Blandt andet er salget af tøj blevet fordoblet.

"Det er alt lige fra tøj og sko over til elektronik og denne her type forbrug, som har været forhindret," lyder det fra Troels Kromand Danielsen.

Det store salg kan dog ikke opveje den opbremsning, som nedlukningen gav i januar og februar. Sammenlignes årets første tre måneder med de sidste tre i 2020 er salget nu lavere.

Danskerne har mange penge at bruge

Ifølge økonomen er der imidlertid grund til optimisme. Han forventer, at den generelle fremgang vil fortsætte de kommende måneder - omend ikke i samme høje niveau.

"Danskerne har i høj grad opretholdt indkomsten, mens mange muligheder for forbrug har været lukket ned. Så opsparingen er stor, og der er mange penge at gå ud at bruge," siger han.

Han forventer, at salget i 2021 vil komme op på niveauet inden corona - og måske endda højere:

"Jeg synes, at udsigterne grundlæggende er gode," lyder det fra Troels Kromand Danielsen.

Tallene fra Danmarks Statistik er korrigeret for sæsonudsving. Det vil sige, at der er foretaget en beregning af tallene, hvor man tager hensyn til, at der ikke er lige meget salg på alle tidspunkter af året.

Mere fra Watch Medier

Topchef: Rekordordre beviser NKT satsede rigtigt

Selv om NKT har blæst i hvert fald den ene af sine to konkurrenter bagud, tøver topchefen med at kalde kabelmarkedet for et duopol. Men tingene – og priserne – går i den rigtige retning, medgiver han.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs