Watch Medier

Danmarks udenrigshandel er tilbage på niveauet før corona

Vækst i eksporten og importen er med til at bringe udenrigshandlen tilbage på niveauet før corona.

Mens Danmarks handel med udlandet er lettet og tilbage på niveauet fra før coronakrisen, lider rejsebranchen stadig. | Foto: Thomas Borberg

Danmarks handel med udlandet er tilbage på niveauet fra før coronakrisen. Det kommer efter et første kvartal, hvor både eksport og import er vokset, viser nye sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

For marts isoleret er den danske eksport af varer og tjenester samlet steget med 4,6 procent. Den samlede import er ligeledes steget med 4,6 procent. Ifølge Danmarks Statistik er det både varer og tjenester, som har bidraget til stigningerne i eksporten og importen.

Med tallene for marts er den danske udenrigshandel nu tilbage på samme niveau som før coronapandemien og den store opbremsning i verdenshandlen.

"Eksporten er kommet flyvende fra start i år. Det var ellers ikke under de bedste forudsætninger, at vi startede året," skriver Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Mange lande har således været ramt af høje smittetal og nye nedlukninger.

Men i modsætning til nedlukningerne sidste år har fremstillingsvirksomhederne i udlandet ikke været lukket ned i samme omfang.

"Det er godt nyt for dansk eksport og bidrager til den gode stime," skriver Niklas Praefke.

Alt er dog ikke rosenrødt, når det kommer til eksporten, for selv om eksporten af varer er i god gænge, står det straks værre til med eksporten af tjenester.

I første kvartal i år har tjenesteeksporten ligget 8,5 procent lavere end samme periode sidste år. Det er særligt trukket af luftfart og turisme.

"Eksportindtægterne fra luftfart og rejser er over det seneste år blevet reduceret med 56 milliarder kroner i forhold til året før, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

"Rejserestriktionerne har skåret to tredjedele af eksportindtægterne inden for turisme og luftfart. Turistindustrien har virkelig brug for, at vi snart kan rejse igen, ellers får de ikke gang i omsætningen," siger han i en skriftlig kommentar.

I midten af maj lemper Udenrigsministeriet smittegrænsen for, hvornår man bliver frarådet rejser til et land eller en region. Incidensgrænsen bliver ændret fra 30 smittede per 100.000 indbyggere om ugen til 60 smittede per 100.000 indbyggere.

Som det ser ud i øjeblikket, betyder det, at danske borgere eksempelvis kan tage til de spanske øer Mallorca og Gran Canaria eller den græske ø Korfu. Og det er vel og mærke uden at skulle gå i selvisolation.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs