Watch Medier

Lensgreve leverer bedste resultat i nyere tid: "Det har på mange måder været et godt år"

Bendt Wedell kom ud af 2020 med et stort overskud, og særligt udenlandske landbrugsaktiviteter præsterede godt. Efter en årrække med et stort investeringsprogram skal der holdes lidt i ro de kommende år, fortæller han.

Bendt Wedell ejer Frijsenborg Slot og Wedellsborg Gods. | Foto: Niels Hougaard/Watch Medier

Lensgreve Bendt Wedell er en af Danmarks største private jordbesiddere og har en vidtforgrenet portefølje af landbrugsinvesteringer.

Den 45-årige ejer af godserne Wedellsborg og Frijsenborg har torsdag offentliggjort regnskab for 2020, hvor forretningen har taget fart efter et mere vanskeligt 2019.

I holdingselskabet Wefri, som dækker over en stor del af Bendt Wedells landbrugsinvesteringer, endte Ebitda-resultatet på 41,0 mio. kr., hvilket er det højeste i nyere tid og en stor forbedring i forhold til 2019, hvor samme post lød på 6,2 mio. kr.

"Det har på mange måder været et godt år. Det eneste, der ikke har levet op til forventningerne, er vores biogasanlæg, som nok skal komme igen i år," siger Bendt Wedell til AgriWatch.

Datterselskabet Vicus Biogas landede i 2020 et underskud på 2,1 mio. kr. mod minus 10,6 mio. kr. i 2019.

Biogasanlægget har været en tocifret millioninvestering for lensgreven, og produktionen af seks millioner kubikmeter biogas fremstilles på baggrund af gødning fra kyllingerne blandet med snittet halm fra staldene og andre afgrøder fra stedet – for eksempel græs fra engene.

I begyndelsen af 2021 søgte selskabet om at udvide biomassen fra 120.000 ton til 250.000 ton årligt, men produktionen af biogas stiger 'kun' med cirka 25 pct., da man vil forsøge at udfase brugen af såkaldte førstegenerations-afgrøder som majs og hvede og erstatte dem med organiske restprodukter, der typisk har et lavere biogaspotentiale.

Frijsenborg og Wedellsborg omfatter samlet over 4.000 hektar landbrug og over 6.000 hektar skov.

I efteråret 2020 købte Bendt Wedell omkring 350 hektar agerjord, der var en del af familien Lerche-Simonsens landbrug Eskelund.

"Implementeringen af Eskelund er ikke faldet på plads endnu. Det kommer først i år, så på mange måder var det 2020 et overgangsår. Det har været fint," siger han.

Også i aktiviterne uden for Danmarks grænser har Bendt Wedell handlet i 2020.

I begyndelsen af 2020 solgte selskabet AIC A/S, som Bendt Wedell ejer 52 pct. af, 2.430 hektar landbrugsjord i Rumænien til det børsnoterede selskab Firstfarms, som han med handlen blev medejer af.

I 2020 kom AIC ud med et overskud på 44 mio. kr., hvilket skæpper i kassen i holdingselskabet.

Nye kyllingestalde på vej

En af de største forretningsgrene for Wefri er kyllingeproduktion, hvor firmaets eget brand Frijsenborg har en markedsandel i Danmark på knap 7 pct. og dermed er en af landets absolut største besætninger.

Hele kyllingebestanden er ved årsskiftet skiftet fra den hurtigtvoksende race Ross 308 til den langsommere voksende race Ranger Gold.

"Det er en helt ny æra, og vi er ved at lære den nye race at kende. Vi tror, at langsomt voksende kyllinger er fremtiden. Forbrugerne interesserer sig enormt meget for, hvad de spiser, og der bliver mere og mere fokus på råvarer," sagde Bendt Wedell til AgriWatch i april.

Ranger Gold-kyllinger kræver omtrent 30 pct. mere plads, og derfor har lensgreven sat gang i en stor udvidelse for et tocifret millionbeløb. To nye stalde på omkring 3000 kvadratmeter stod klar i december 2020, og yderligere to stalde i samme størrelse vil være færdiggjort inden årets udgang.

Vi har haft et enormt investeringsprogram de seneste år med både nye stalde og udvidelse af biogasanlæg.

Bendt Wedell, lensgreve og ejer af Frijesnborg Slot og Wedellsborg Gods.

Når de er på plads, vil Frijsenborg producere samme mængde, som det var tilfældet, da Ross 308-kyllingerne havde hjemmebane på matriklen. Cirka seks millioner årligt. Kyllingerne bliver slagtet ved Danpo og solgt gennem eget varemærke i Coops butikker.

For at få endnu mere kontrol over produktionen, købte Bendt Wedell i januar 49 pct. af aktierne i rugeriselskabet Danhatch Special.

"Vi får en meget mere integreret værdikæde. Vi ved lige nøjagtig, om æggene er fra gamle eller unge forældredyr. Vi kan følge æggene helt fra forældredyr til vores rugeægstalde. På den måde skal det gerne give os nogle fordele, for det er ikke helt ligegyldigt, om vi får unge eller gamle forældredyr," har Bendt Wedell begrundet det med.

Efter de mange investeringer i både kyllingeproduktion, biogas og opkøb af jord skal der nu skrues lidt ned for tempoet i en periode.

"Vi har haft et enormt investeringsprogram de seneste år med både nye stalde og udvidelse af biogasanlæg. Nu skal vi lige have tingene på plads, og så kommer vi igen. Der må gerne lige gå et par år, så vi får ro på det, vi har."

Frijsenborg Slot | Foto: PR/Wefri
Frijsenborg Slot | Foto: PR/Wefri

Bendt Wedell har sat gang i en kyllingerevolution på Frijsenborg

Lensgreve køber halvdelen af jordareal fra fynsk storlandbrug 

Mere fra Watch Medier

Lindhardt og Ringhof styrker sig med nykøbte Clio

Med overtagelsen af education technology-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for læringsmidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser - bl.a. af Clios adm. direktør.

Scan Global overtager små fragtfirmaer fra SAS

Det Kastrup-baserede logistikselskab Scan Global Logistics har i foråret foretaget en række mindre opkøb af virksomheder, som først nu er blevet meldt ud i kvartalsrapporten. Blandt dem er overtagelsen af to fragtfirmaer under flyselskabet SAS.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs