Watch Medier

Mærsk-aktie passerede 20.000 kroner - topchef afviser aktiesplit

Rederiaktien A.P. Møller-Mærsk var torsdag for første gang siden aktiesplittet i 2014 at finde i kurs 20.000 kr. Topchef Søren Skou afviser dog et nyt aktiesplit for nuværende.

Søren skou siger nej til et aktiesplit. | Foto: Casper Holmenlund Christensen

Aktien A.P. Møller-Mærsk passerede torsdag 20.000 kr. for første gang, siden aktien blev splittet tilbage i 2014.

Det massive kursridt, der siden årsskiftet er løbet op i en stigning på lige omkring 47 pct., har blandt nogle investorer sat gang i spekulationer om, hvorvidt aktien kan stå over for et split på ny. Men det afviser topchef Søren Skou.

"Det er ikke i kortene, nej," siger han til MarketWire og kalder samtidig diskussionen meget hypotetisk.

I sidste ende er det en beslutning, der ligger på bestyrelsens bord.

Mærsk har både helt store institutionelle investorer, samt de mindre private, der altså nu skal have omkring 20.000 kr. op ad lommen for at købe en aktie.

Og i forhold til de sidstnævnte kan det give mening at splitte aktien op, så der skal færre penge til at købe en aktie målt i kroner og øre, vurderer Ricky Rasmussen, chefanalytiker i Nykredit, over for MarketWire.

"Det er ganske sandsynligt, og det ville give mening på et tidspunkt," siger han.

"I 2014 lå den omkring 60.000 kr., og man kan selvfølgelig diskutere, om den skal derop igen. Værdien af selskabet ændrer sig jo ikke ved et split, men man sender et signal om, at man kan få flere med ombord," lyder det videre.

Private er interesserede

Han vurderer samtidig, at interessen er til stede, men at den absolutte pris kan gøre den svær at komme i nærheden af for nogle investorer.

"Jeg hører et enormt aktionærønske om, at man gerne vil have omkring fem danske aktier, og her er Mærsk en af dem," siger han.

I Danmark kan man - modsat i USA - ikke investere i dele af en aktie, og derfor betyder kursniveauet noget, når man har at gøre med private investorer, uddyber han.

"Splittet kan godt være til to eller til fire for at gøre den mere spiselig for almindelige investorer," siger Nykredits chefanalytiker.

Mærsk-aktien er ad flere omgange blevet betegnet som en "folkeaktie", men aktien har tidligere haft det svært, fordi den har været meget volatil. Det er dog ved at ændre sig nu.

"Efterhånden som det bliver en mere stabil forretning, begynder det også at give mere mening," siger Ricky Rasmussen.

Mærsk har over de seneste mange måneder oplevet særdeles gunstige indtjeningsvilkår på fragtmarkedet, hvor en høj efterspørgsel sammen med manglende kapacitet presser priserne op.

Det kulminerede torsdag med Mærsks tredje opjustering af forventninger til 2021 i år, hvilket kortvarigt bragte aktien over 20.000 kr., hvor den også har været handlet i løbet af fredagen. Aktuelt ligger aktien uændret siden åbningen og koster 19.845 kr.

Transportselskabet venter nu et driftsresultat før af- og nedskrivninger på 22-23 mia. dollar mod tidligere ventet 18-19,5 mia. dollar. Samtidig er forventningerne til EBIT-resultatet hævet til 18-19 mia. dollar fra tidligere 14-15,5 mia. dollar.

Mærsk har senest opjusteret sine forventninger for knap syv uger siden.

Skou om Mærsks rolle i samfundsdebatten: "Vi har ikke kun fokus på bundlinjen"

Freja-chef vil have CO2-beregninger på skoleskemaet: "Kæmpe fordel hvis speditører har den indsigt" 

Mere fra Watch Medier

Medie: Conscia er sat til salg

Kapitalfonden Nordic Capital har hyret flere banker til at hjælpe med et salg af it-virksomheden Conscia, som leverer digitale infrastrukturløsninger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs