Efter superkvartal har Maersk kurs mod nyt historisk overskud

På trods af færre håndterede containere og stigende brændstofspriser har A.P. Møller-Maersk kurs mod et nyt spring i resultaterne efter rekordåret 2021. ”Den øgede indtjening er især drevet af stigende fragtrater og væksten i kundekontrakter,” siger topchef Søren Skou.
Foto: Nanna Navntoft/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Nanna Navntoft/Politiken/Ritzau Scanpix

A.P. Møller-Maersk nyder fortsat godt af et ekstremt fragtmarked med høje fragtrater og har trods fald i containermængder kurs mod et nyt spring i resultaterne ovenpå rekordåret 2021.

Det kommer frem i regnskabet for første kvartal, som den danske shippinggruppe har lagt på bordet onsdag morgen.

”I årets første kvartal leverede vi den største indtjening nogensinde i A.P. Møller – Maersk med solid fremgang på tværs af forretningen i Ocean, Logistik og Terminaler. Den øgede indtjening er især drevet af stigende fragtrater og væksten i kundekontrakter,” siger Søren Skou i en regnskabsmeddelelse.

Topchefen uddyber, at verdens forsyningskæder fortsat er presset af den ekstraordinære situation med flaskehalse.

”Vi har demonstreret, at vi er i stand til at hjælpe kunderne med deres samlede logistikbehov i en tid, hvor de globale forsyningskæder fortsat er under pres. Vores logistikforretning oplever stor efterspørgsel på tværs af alle produkter og services og kan for femte kvartal i træk berette om organisk vækst på over 30 pct. Samtidig leverer APM Terminals det bedste kvartalsresultat nogensinde.”

Den ekstraordinære situation på fragtmarkederne betyder, at Maersk i første kvartal så sin omsætning stige med 55 pct., mens driftsoverskuddene (ebit og ebitda) ”blev mere end fordoblet” sammenlignet med første kvartal sidste år.

Opjusterede i sidste uge

Dermed lægger Maersk op til at kunne bygge videre på sit historiske resultat fra 2021, hvor shippinggruppen landede det hidtil største overskud nogensinde for en dansk virksomhed.

Nogle af tallene var kendt på forhånd, da Maersk i sidste uge skruede op for sine forventninger til 2022. Maersk venter således at ramme et underliggende driftsoverskud (ebitda) på 30 mia. dollar i 2022 - svarende til et resultat på over 200 mia. kr.

For første kvartal kvartal melder Maersk om en omsætning 19,3 mia. dollar og et underliggende driftsoverskud (ebitda) på 9,1 mia. dollar.

I den vigtige Ocean-division med containerruterne steg omsætningen til 15,6 mia. dollar sammenlignet med 9,5 mia. dollar i samme periode sidste år. Stigningen skyldes primært den store stigning i fragtraterne og opvejer for en stigning i omkostninger på 21 pct. forbundet til højere brændstofsomkostninger, pres fra inflation på netværket samt håndtering af containere.

Men også et fald i mængderne – nærmere præcist på 6,7 pct. i Ocean i første kvartal – hvilket ifølge Maersk primært skyldes ”lavere back-haul mængder i Europa og i Nordamerika”

Hvor mængderne gik tilbage, oplevede Maersk dog en ny stor stigning i fragtraterne, er i gennemsnit steg med hele 71 pct. i perioden.

Udviklingen i første kvartal betyder, at Maersk har nedjusteret sine forventninger til væksten i containermarkedet i 2022.

”Normalisering tidligst i andet halvår”

Ligesom regnskaber fra rivaler som ONE, OOCL og senest opjusteringen fra tyske Hapag-Lloyd bekræfter Maersks regnskab dermed også, at indtjeningsfesten er fortsat ind i 2022 for verdens store containerrederier, som nyder godt af de høje fragtrater og pres på forsyningskæder verden over.

I forbindelse med opjusteringen lød det i sidste uge fra Maersk, at selskabet ser den nuværende markedssituation vil fortsætte i andet kvartal, men forudser, at der vil komme en normalisering ”tidligst i andet halvår af 2022.”

Læs mere her:

Mærsk: Supply service er ikke til salg i dag

Maersk er i forhandlinger med flere om salg af Global Ports

Mærsk begynder anden fase af aktietilbagekøbsprogram

Ruslands invasion af Ukraine har kostet Maersk 5 milliarder

Mærsk-chef: ”Vi oplever inflation på den helt store klinge”

Maersk hæver forventningerne til 2022 men ser lavere efterspørgsel i containermarkedet

Analytiker: Rekordregnskab og usikkerhed giver tro på ny opjustering hos Mærsk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter