Watch Medier

Kryptomarkedet har på en uge tabt over 4000 milliarder i værdi

Der er igen opstået en anledning til at kigge på risikoen ved at investere i kryptovaluta, efter at den såkaldte stable coin ’terra’ har mistet 96 pct. af sin værdi på 72 timer.

Kryptovalutaen terra har vist sig som alt andet end en stable coin. | Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

En vigtig kryptovaluta, terra, har mistet 96 pct. af sin værdi på 72 timer og giver anledning til at genoverveje risiciene forbundet med valutaerne.

Det skriver Berlingske.

Ifølge Berlingske er krisen i kryptovalutamarkedet stærkt forbundet med den generelt vanskelige økonomiske situation, hvor høje energi- og fødevarepriser har skudt inflationen i vejret, og renteniveauet er på vej i samme retning.

Alligevel er kryptovalutaer anderledes end de regulerede finansmarkeder. Ifølge økonomen Jeppe Christiansen, der er direktør for Maj Invest, er kryptomarkedet langt mere risikobetonet, da de forskellige valutaer er så forbundne.

”Når noget teknologi bryder sammen i kryptoverdenen, bryder alt jo sammen. I min optik viser det, at kryptomarkedet bærer på en postuleret værdi,” siger han til Berlingske.

Terra som stablecoin

Terra er en stable coin, hvilket er ækvivalenten til en såkaldt sikker havn i den almindelige finansverden. En stablecoin forsøger, som navnet antyder, at have en stabil værdi. Eksempelvis forsøger terra at have en fast kurs over for dollaren.

Kursreguleringerne fungerer omtrent på samme måde, som når Nationalbanken holder en fastkurs over for euroen. Når kronen er stærk, sender nationalbanken flere penge i omløb for at udvande værdien, og omvendt hvis kronen er svag.

Den samme mekanisme bruges for at regulere terra, men i stedet en troværdig centralbank til at styre pengemængden, skal de enkelte investorer rykke rundt på værdierne, hvilket kræver stor tillid brugerne imellem.

Det er vigtigt for kryptomarkedet at have stable coins, så investorer sikkert kan rykke værdier til og fra de mere volatile kryptovalutaer som bitcoin. Når stable coins så viser sig ikke at være stabile, kan det have stor betydning for stabiliteten i markedet.

Marked for kryptovalutar skrumper med millardbeløb på en dag

Coinbase dratter igen - afviser konkursfrygt

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs