ATP-direktør slår koldt vand i blodet efter formuetab på 190 milliarder

Det trecifrede milliardformuetab i alle danskeres pengekasse ATP er først og fremmest et teknisk tab, lyder det fra adm. direktør Martin Præstegaard. Selv om inflationen truer med tab i værdien af den udbetalte ATP-ydelse, ser han ikke grund til at ændre strategien.
Foto: Gregers Tycho/ERH
Foto: Gregers Tycho/ERH

Selv om inflationen udhuler købekraften, og ATP har lidt store tab på både afdæknings- og investeringsporteføljen, er ATP ikke ved at miste grebet om det, pensionskassen er sat i verden for, lyder det fra adm. direktør Martin Præstegaard.

For efter et halvår med rekordstort tab på investeringerne har direktøren ”mixed feelings” om regnskabet.

Det trecifrede milliardtab på formuen er blot et ”teknisk tab,” da tabet kun ville blive realiseret, hvis ATP var tvunget til at sælge ud af sine obligationer nu og her. Og det sker ikke, understreger direktøren. Tværtimod lader de dem i høj grad løbe ud, så garantien for den danske pensionsopsparer består.

Det tekniske værditab kan ses som en direkte konsekvens af rentestigningerne. Da renten på afdækningsporteføljen sidste år lå på 0,5 pct., var værdien af de garanterede pensioner på næsten 800 mia. kr. I dag er den samme rente på 2 pct., mens kursværdien er faldet til omkring 600 mia. kr.

Men da obligationerne bag afdækningspuljen er solide og bundet i særligt statsobligationer, er det ikke et realiseret tab. Og det understreger vigtigheden af funktionen med ATP, mener direktøren:

”Når markederne går ned, er det tydeligt, hvad for en rollefordeling der er i pensionssystemet. Der leverer vi noget grundtryghed, der skal være fast og uforanderlig. Så selv om vi har et tab på 57 mia. kr., er pensionerne intakte. Der er ikke nogen pensionister, der vil mærke noget,” siger han.

Inflationen kan den enkelte pensionist dog mærke, men inflation er først og fremmest et fælles problem, påpeger direktøren:

”Som land skal vi være bekymrede, og når vi har en pensionsformue på 4.000 mia. kr., så skal vi være bekymret. Det er en udfordring for et land, for ATP og for alle andre pensioner,” siger han.

Men på ATP’s vegne udtrykker han ikke de store bekymringer for pensionskassens evne til at leve op til kravet om at modvirke inflationen. Her peger han på den nye strategi, der trådte i kraft for otte måneder siden, og den nye strategi, der træder i kraft 1. januar 2023.

”Det holder, det virker”

Markedsbidraget er den del af afdækningsbidraget på 20 pct., som ATP nu investerer med lidt mere risiko. Modellen har kun otte måneder på bagen. Derfor er det lidt tidligt at drage konkrete erfaringer om den nye investeringstrategis evne til at skabe afkast som modvægt til inflationen. Men Martin Præstegaard tror på modellen:

”Det er jo lige startet, og det er stadig meget små beløb, så grundlæggende kører det fint. Og der er ikke noget, der ændrer vores tro på, at det kører godt,” siger han.

Sammen med en ny strategi for resten af afdækningspuljen mener direktøren, at ATP med meget, meget stor sandsynlighed kan overholde garantierne samtidig med, at det vil kaste højere afkast af sig.

De højere renter er også noget, der kan skabe ro om halvårstabet.

”Grundlæggende har vi det fint med højere renter, fordi vores medlemmer får en højere pension. For hvis renten er 3 pct., lover vi dig noget mere, end når renten er 0 pct. Så alt andet lige er det bedre, når renten er høj,” siger Martin Præstegaard.

Grundlæggende er strategien, som den blev formuleret med den nye lov om en smule mere risikovillig investering, solid:

”Vi har et grundlæggende garanteret produkt, det holder, det virker, pensionister får deres penge. VI planlægger efter at kunne levere den langsigtede inflation, så at den sparker opad og ned igen, ændrer vi ikke vores portefølje af. Så vi skal kalibrere en strategi, der med en vis sandsynlighed kan inflationssikre over tid uden at tage for stor risiko for at tabe hele reserven,” siger han.

Store udsving i investeringspuljen

Fra 2018 og frem har bonuspotentialet i investeringsporteføljen, der udgør 20 pct. af ATP- medlemmernes indbetalte pensioner, svinget voldsomt i værdi. Det har så sent som i dag fået professor Jesper Rangvid til at kritisere ATP for investeringsresultatet. Udsvingene er ikke i danskernes interesse, lyder kritikken. Men det er først og fremmest kun en bekymring, der kan anlægges på investeringsporteføljen, mener Martin Præstegaard. For det andet skal man se investeringsresultatet i lyset af de seneste fem års afkast:

”Grundlæggende får vi store gevinster, og så har vi et tab nu. Hvis vi kan vinde 35 pct., så kan vi også tabe 35 pct. Det er lidt sådan, det må være. Pointen - og det vigtige budskab - er, at pensionerne består. Vi kunne have haft et forløb, som var mere stille og roligt og fladt, men være endt samme sted. Nu har vi en enorm volatilitet, fordi markederne bevæger sig op og ned. Men der er også grund til at slå koldt vand i blodet. Vi har lige tjent rigtig mange penge, og nu taber vi lidt af dem.”

For set over fem år, står investeringsresultatet i et positivt lys. Afkastet ligger nu på 84 mia kr., hvilket er højere end afkastet i 2017, 2018 og 2019, selvom det også er udtryk for det største tab på et halvår nogensinde. Det svarer til et gennemsnitligt afkast over de seneste 5 år på 10,4 pct. svarende til 14 mia. kr. om året i absolutte tal.

Læs mere her:

Rentestigninger barberer knap 190 milliarder af ATP’s formue

Professor kritiserer ATP’s investeringsresultat: Dobbelt så stort tab som alle andre

To direktører forlader ATP

Flertal vil lægge ATP i strammere tøjler efter lancering af fond for eksterne investorer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter