Watch Medier

Novozymes-tal skuffer trods væksthop i bioenergi

Aktiemarkedet var ikke tilfreds med udviklingen i enzymkoncernen Novozymes i tredje kvartal, selv om der var rigtig god gang i salget af biobrændstoffer.

Novozymes producerer bioethanol af korn. | Foto: PR / Novozymes

Novozymes-aktien drattede til bunds i C25-indekset fredag middag, efter selskabet havde leveret regnskab for tredje kvartal, der også indeholdt en opjustering af vækstforventninger til året.

Det fik umiddelbart efter offentliggørelsen aktien til at stige, men det blev hurtigt afløst af fald, da investorerne fik nærlæst tallene, vurderer Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.

Aktien lå først på eftermiddagen til et fald på 3,5 pct. til 381,70 kr.

”Jeg kan godt forstå, at den falder, fordi isoleret for tredje kvartal er det lidt skuffende tal, hvor både omsætning og vækst er lavere, end markedet havde ventet,” siger han.

Selskabet har leveret en organisk vækst i det seneste kvartal på 6 pct., mens markedet havde forventet omkring 7,8 pct.

Driftsmarginen (EBIT) endte i omegnen af 30 pct., som også var på linje med det ventede og tæt på udviklingen i samme kvartal året før.

Enzymer til vaskemidler, der er den største del af forretningen, skuffede ved at vise en negativ vækst på 1 pct., hvor markedet havde ventet fremgang omkring 1,8 pct.

Også landbrugsdivisionen var blandt skuffelserne, da divisionen havde en negativ vækst på 7 pct., mens der var ventet fremgang på 9,8 pct.

”Der er nogle tegn på vækstopbremsning i Novozymes. Der er så også nogle timingeffekter, som kan være svære at tage højde for, men ikke desto mindre begynder vi at se en effekt af lavere forbrug og den makroøkonomiske udvikling,” siger Per Fogh.

Bioenergi bag opjustering

Blandt de positive historier er udviklingen i divisionen bioenergi, som har leveret en vækst på 32 pct., som er over det dobbelte af markedets forventning om 13,9 pct.

”Der er noget bulder i det, og det er med til at drive opjusteringen for hele året,” konstaterer Per Fogh.

Ifølge Novozymes skyldes opjusteringen en god udvikling i tredje kvartal, hvor salgsmomentum var særligt stærkt i Bioenergy og Grain & Tech Processing.

Samtidig oplyser Novozymes, at selskabets indsats med at hæve priserne på tværs af alle forretningsområder viser gode fremskridt, hvilket også har bidraget positivt i tredje kvartal.

Selskabet ser nu en organisk vækst på 8-9 pct. mod tidligere ventet 6-8 pct. for året.

Derudover venter selskabet en EBIT-margin på 26-27 pct. i 2022.

”Salget i tredje kvartal var påvirket af timing-effekter inden for både Food, Beverages og Human Health (føde- og drikkevarer samt sundhed) så vel som Agriculture, Animal Health og Nutrition (landbrug, dyresundhed og foder). Helårsprognosen for hvert af de fem forretningsområder er fastholdt - med undtagelse af Bioenergy og Grain & Tech Processing, som begge er blevet løftet,” skriver Novozymes i meddelelsen.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs