Rederiet Norden sender over 1 milliard ekstra til aktionærerne

Tørlast- og tankrederiet Norden, som fem gange i år har hævet resultatforventningerne, lander et nettoresultat på næsten 2 mia. kr. i tredje kvartal og sender nu mere end halvdelen videre til ejerne.

Pengene fosser ind i Norden i sådan en grad, at tørlast- og tankrederiet - som det allerede rygtedes i sidste uge - sender en tidlig julegave af de helt store til aktionærerne.

Efter et nettoresultat på 243 mio. dollar eller 1,9 mia. kr. i tredje kvartal har bestyrelsen i Norden besluttet at udlodde et ekstraordinært udbytte på 1,1 mia. kr. eller 148 mio. dollar.

Norden har en udbyttepolitik om at udbetale 50 pct. af selskabets overskud som udbytte til aktionærerne.

”Gennem kvartalet har vi formået at generere høj indtjening i tørlast i et nedadgående marked. Derudover har vores høje tankeksponering gjort det muligt for os at kapitalisere på de stigende tankrater,” siger adm. direktør Jan Rindbo i regnskabsmeddelsen.

”I takt med at vi nærmer os 2023, forventer vi fortsat at drage fordel af vores høje eksponering mod tank og at profitere på en fuldt afdækket portefølje i tørlast.”

Omsætningen i tredje kvartal landede på 1,5 mia. dollar i forhold til 940 mio. dollar i samme kvartal sidste år, hvor produkttankmarkedet generelt lå underdrejet og medførte store tab hos flere tankrederier.

Derimod havde Nordens andet store forretningsben, tørlastsegmentet, et sjældent stærkt 2021. I år er rollerne byttet en del om, og Norden har øget sin eksponering mod produkttankmarkedet markant i år.

Det skete omkring maj i år ifølge oplysninger fra HC Andersen Capital.

Omsætningen for årets første tre kvartaler løber op i over 4 mia. dollar i forhold til 2,4 mia. i samme ni måneders periode sidste år. Et enormt spring, og det ses også i Nordens driftsindtjening.

Driftsresultatet (ebitda) for tredje kvartal hoppede op på 348 mio. dollar - mere end en fordobling i forhold til samme kvartal sidste år: 148 mio. dollar. Efter tre kvartaler i år har Norden hentet et driftsresultat på 873 mio. dollar, hvilket er næsten tre gange mere end i samme i periode sidste år.

På bundlinjen har Norden præsteret 539 mio. dollar efter tre kvartaler i år og er dermed tæt på at være inde i det resultatinterval, som tørlast- og produkttankrederiet har lovet for hele året.

Den 6. oktober hævede Norden resultatforventningerne for femte gang i år. Her estimerede rederiet, at resultatet for hele 2022 bliver på 650 til 730 mio. dollar i forhold til en tidligere forventning på 560-640 mio. dollar.

Det er en stigning i forventningerne på 90 mio. dollar.

350 millioner til storaktionær

I forbindelse med opjusteringen nævnte Norden, at rederiet også har hentet indtjening fra salget af to produkttankskibe og tre tørlastskibe. Norden sætter ikke tal på nettogevinsten fra salgene eller nævner, hvem køberne er.

Den dominerende aktionær er selskabet Motortramp med 32 pct. af aktierne. Ingen andre aktionærer ejer mere end 5 pct.

Motortramp, som Riegels-familien står bag, kan se frem til en ”julegave” på godt 350 mio. kr., når Norden skyder udbyttet ud til aktionærerne inden længe.

Ardmore fortsætter optur med endnu et rekordregnskab

Scorpio Tankers slår takten an med kvartalsresultat på 266 mio dollar

Norden bekræfter overvejelser om ekstraordinært udbytte

Norden opjusterer resultatforventninger for femte gang i år



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår