Watch Medier

Dansk økonomi voksede i tredje kvartal

Dansk økonomi voksede med 0,5 procent i tredje kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik. Industrieksporten - herunder især medicineksporten - står stærkt. Cheføkonom kalder væksten ”en glædelig overraskelse”.

Medicinalindustrien bidrager i høj grad til at holde den danske økonomiske vækst oppe. | Foto: Rune Pedersen

Den danske økonomi voksede i tredje kvartal af 2022, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik frem med 0,5 pct. set i forhold til kvartalet før.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik.

”Fremgangen kom især fra en fortsat positiv udvikling i industrien, herunder specielt drevet af medicinalindustrien. Herudover var der også et positivt bidrag til BNP-udviklingen fra serviceerhverv så som hoteller, restauranter samt rejsebureauer,” skriver Danmarks Statistik.

Sammenlignet med samme periode sidste år steg det danske BNP med 3,4 pct.

Selv om der ikke er tale om en høj vækstmæssig fremgang, er det positivt, mener cheføkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

”Det er ikke voldsomt høj vækst, men alligevel er det en glædelig overraskelse, fordi vi på forhånd havde ventet, at dansk økonomi skrumpede i tredje kvartal. Dansk økonomi klarer sig overraskende godt på trods af udfordringer med høj inflation og tiltagende rente, som ellers ret hurtigt ville kunne sætte den danske økonomi i bakgear,” skriver han i en kommentar.

Væksten vil dog ikke vare ved, fortsætter cheføkonomen. I fjerde kvartal ser Dansk Erhverv recessionen melde sin ankomst som følge af et tydeligt fald i privatforbruget.

”Som tingene ser ud nu, så forventer vi, at den kommende recession vil komme til at strække sig et godt stykke ind i 2023. Vi forventer samlet set et fald i BNP på cirka 1 pct. i 2023 og en tilbagevenden til svagt positiv BNP-vækst i 2024, vurderer Kristian Skriver.

Usikkerheden om BNP-væksten vurderes på baggrund af erfaringer at være +/- 0,5 pct.point, oplyser Danmarks Statistik.

Mere fra Watch Medier

Topchef tør ikke garantere stop for fyringer

Postnord i Danmark har annonceret et farvel til flere hundrede ansatte på grund af lavere aktivitet og stigende omkostninger. Topchef tvivler på behov for nye sparerunder senere i år og afviser, at selskabet generelt er på skrump.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs