Tomme lejemål når laveste niveau i 13 år

Brancheorganisationen Ejendomdanmark oplever stor rift om danske lejemål, bl.a. fordi ejermarkedet er blevet mere usikkert.
Der er efterspørgsel på flere lejeboliger både i Hovedstaden, men også i andre dele af landet, lyder det fra Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark
Der er efterspørgsel på flere lejeboliger både i Hovedstaden, men også i andre dele af landet, lyder det fra Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark

Øget inflation og stigende rente gør, at ejendomsbranchen næste år må forvente, at ejendomsværdierne falder – men, lyder det fra brancheorganisationen Ejendomdanmark, billedet nuanceres af, at der ”er stor rift om de danske lejemål,” hedder det i en pressemeddelelse.

Udmeldingen fra Ejendomdanmark kommer på baggrund af den seneste kvartalsopgørelse, som viser den laveste tomgang i danske lejemål i 13 år.

”Efterspørgsel på lejemål er vokset, og det skyldes bl.a., at ejermarkedet er blevet mere usikkert. Den stigende rente gør det dyrere at købe en ejerlejlighed. I en privat lejebolig får man tag over hovedet for et mindre indskud og til en lavere risiko,” udtaler Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark.

Interessen for at leje viser sig ifølge meddelelsen både for bolig, kontor, butik og industri, hvor der samlet er et kvartalsfald på 0,2 procentpoint og et årligt fald på 0,7 procentpoint. Det betyder, at tomgangen er nede på 5,5 pct.

Underdirektøren påpeger, at det i krisetider er tydeligt, at borgeres behov og muligheder ændrer sig samtidig med samfundssituationen.

”Kun gennem et alsidigt ejendomsmarked kan vi holde hånden under hverdags- og erhvervslivet.”

Kontor og Region Hovedstaden

På kontorområdet ligger tomgangsniveauet på det laveste siden 2019, nemlig på 7,4 pct. Det er et fald på 1,1 procentpoint fra samme tid sidste år, fremgår det.

Bedst ser det ud i Nordjylland og Aalborg, hvor andelen af ledige kontorlejemål er nede på henholdsvis 4,9 pct. og 3,3 pct.

Ifølge meddelelsen har det ”historisk set været på boligmarkedet, at der har været mest rift om de ledige lejemål.” Og den tendens fortsætter særligt i Region Hovedstaden, hvor tomgangprocenten er nede på 1,9.

”I en tid, hvor der ventes markante skred på boligmarkedet, er lejeboliger for mange et mere sikkert valg, fordi man ikke skal frygte prisfald. Så selv om der er kommet mange nye lejeboliger til, så flytter folk også ind, og vi har i fremtiden brug for endnu flere boliger,” udtaler Morten Marott Larsen.

Inflation og krig udløser usikkerhed hos butiksudlejere

Både lejere og udlejere efterlyser mere digitale ejendomme

Rift om lejeboligerne: Hovedstaden oplever det største fald i tomgang

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter