Watch Medier

Lavere fragtrater tynger danske eksporttal for oktober

De faldende fragtrater på søtransport presser den danske eksport, og samtidig har flere nærmarkeder kurs mod en recession, advarer økonom.

Både den danske import og eksport faldt i oktober, hvor særligt et fald i søtransporttjenester trak handlen til udlandet ned. Også overskuddet på betalingsbalancen aftog i perioden.

Det viser tal fra Danmarks Statistik fredag.

I oktober faldt eksporten af varer og tjenester med 4,9 pct til 159 mia. kr., og importen faldt 4,8 pct. til 132 mia. kr. opgjort i løbende priser og korrigeret for normale sæsonudsving.

”Faldet i eksporten i oktober er største i tjenesteeksporten, hvor især eksporten af søtransporttjenester er faldet med 10 pct. og i oktober udgjorde 43 mia. kr. Faldet i søtransporttjenester skal ses i lyset af et fald i fragtraterne,” skriver Danmarks Statistik.

”For vareeksporten skyldes faldet primært et fald i eksporten af varer solgt i udlandet i forbindelse med forarbejdning i udlandet, som faldt med 1,7 mia. kr.,” lyder det videre.

Udviklingen i oktober afspejler, at vores største nærmarkeder har kurs mod recession.

”De seneste fremadskuende nøgletal viser desværre, at flere af vores største nærmarkeder er på vej i recession. Det gælder særligt Tyskland, Sverige og Storbritannien. Det vil unægteligt presse den danske eksport, der er meget afhængig af afsætningsmulighederne på vores nærmarkeder,” skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Det er Dansk Erhvervs vurdering, at den danske eksport går en udfordret tid i møde, og at yderligere fald må forventes.

Mere positivt er overskuddet fra betalingsbalancens løbende poster, der fra januar frem til oktober er blevet opgjort til 307 mia. kr. Det er 124 mia. kr. mere end i samme periode sidste år.

”Selv om eksporten nu går en mere udfordret tid i møde, så er det værd at holde fast i, at 2022 samlet set bliver et fantastisk år for eksporten,” skriver Tore Stramer om overskuddet, der svarer til cirka 15 pct. af det danske bnp.

”Det er et voldsomt stort betalingsbalanceoverskud, der er uden sidestykke i dansk økonomisk historie.”

På månedsbasis faldt overskuddet dog i oktober med 2,1 mia. kr. til 33,2 mia. kr. som følge af et fald i overskuddet på tjenester på 3,5 mia. kr.

Mere fra Watch Medier

Topchef tør ikke garantere stop for fyringer

Postnord i Danmark har annonceret et farvel til flere hundrede ansatte på grund af lavere aktivitet og stigende omkostninger. Topchef tvivler på behov for nye sparerunder senere i år og afviser, at selskabet generelt er på skrump.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs