Fire ud af ti danske modeselskaber forventer tilbagegang

Mens 2022 blev et år med vækst i omsætning og eksport for den danske modebranche, forventer fire ud af ti modevirksomheder nu tilbagegang, skriver erhvervsmediet Finans.
Copenhagen Fashion Week. Stine Goya modeshow hos Faurschou Foundation. | Foto: Andreas Haubjerg
Copenhagen Fashion Week. Stine Goya modeshow hos Faurschou Foundation. | Foto: Andreas Haubjerg

Fire ud af ti danske modevirksomheder svarer i ny undersøgelse, at de forventer tilbagegang i salget de kommende måneder, skriver Finans.

Undersøgelsen er foretaget af brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T), der har spurgt sine medlemmer om resultaterne for 2022 og forventningerne til 2023.

53 pct. af virksomhederne svarer, at de oplevede fremgang i andet halvår af 2022 sammenlignet med samme periode året før, men trods væksten er virksomhederne skeptiske over årets første halvår.

28 pct. forventer fremgang, mens 39 pct. forventer tilbagegang. Forklaringen på det skeptiske syn på årets første seks måneder skal findes i inflationen, forbrugernes tilbageholdenhed og udviklingen i valutakurser.

”Udfordringer er efterhånden blevet hverdagskost i branchen efter år med eksempelvis coronanedlukninger, leveringsproblemer og høje fragtrater. Branchen har vist sig omstillingsparat og været i stand til at fastholde den langsigtede strategi i svære tider,” siger Michael Hillmose, international chef for DM&T, til Finans.

Modeeksport rundede 45 mia

Modebranchens vækst i 2022 var især båret af en stigende eksport. Ifølge en analyse fra Sydbank steg eksporten af dansk tøj og sko i de første 11 måneder af 2022 med 24 pct. til over 45 mia. kr. sammenlignet med samme periode i 2021, hvor eksporttallet lød på godt 39 mia. kr.

Ifølge analysen steg eksporten på det tyske marked, som er den danske modebranches største eksportmarked, med 20 pct. til 10,9 mia. kr.

På det næststørste marked, Sverige, steg eksporten med 28 pct. I analysen påpegede erhvervsøkonom Morten Laugesen, at væksten vil have svært ved at holde samme tempo i år.

”De fleste nøgletal og prognoser peger på, at vi står på tærsklen til en økonomisk afmatning. Det vil uundgåeligt lægge en dæmper på de europæiske forbrugeres lyst til at spendere penge på sko, tøj og andre beklædningsgenstande i de kommende måneder,” skrev Morten Laugesen i analysen.

Modebranchen samles i disse dage til Copenhagen Fashion Week, der varer fra 31. januar til og med 3. februar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter