Tomgangen stiger i landets små butikslejemål

Antallet af ledige butikslokaler under 400 kvadratmeter er steget betragteligt det seneste år. Det samlede udbud af ledigt butiksareal i Danmark ligger dog nogenlunde stabilt.
Jakob Wegener, adm. direktør for erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. | Foto: PR / Ejendomstorvet.dk
Jakob Wegener, adm. direktør for erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. | Foto: PR / Ejendomstorvet.dk

2022 har været hård mod små butikker og spisesteder.

Det er konklusionen fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, der er ejet af landet erhvervsmæglere i fællesskab. Her beretter man om en kraftig stigning i antallet af udbudte butikslokaler af mindre størrelse.

”I løbet af 2022 voksede antallet af udbudte lokaler på 200-399 kvadratmeter fra 280 til 350 eller 25 procent. For de mindste lokaler under 200 kvadratmeter var stigningen næsten 45 procent – fra cirka 480 udbudte lokaler til lige knap 700,” udtaler Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Ifølge Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech, er det særligt små spisesteder, der er ramt af stigende energipriser og tilbagebetaling af coronalån. Samtidig får den høje inflation danskerne til at skære ned på for eksempel takeaway, lyder forklaringen.

”Udlejninger tager længere tid end normalt, og særligt for de mindre lokaler kan vi mærke et fald i nye iværksættere. Der er simpelthen færre, som lige nu tør realisere drømmen om at åbne egen butik eller café med blandt andet høj inflation og mørke skyer over både dansk og international økonomi,” siger Joseph Alberti, analysechef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Trods den markante stigning i tomgangen blandt de mindste lejemål, så har det samlede udbud af butikslokaler ligget nogenlunde stabil på 2,6-2,8 procent af det totale butiksareal i landet. Danmark har i alt 20,1 mio. kvadratmeter butiksareal, og ved indgangen til 1. kvartal 2023 var 551.000 kvadratmeter udbudt til leje eller salg svarende til 2,7 procent.

”Trods udhulingen af forbrugernes købekraft via stigende priser og renter har detailsektoren klaret sig overraskende godt,” udtaler Ole Hækkerup, adm. direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også