Danske Bank har fem år i træk tabt terræn på danske udlån

Landets største bank har mistet markedsandele på udlån i Danmark hvert eneste år siden 2018. Danske Bank har til gengæld taget en større bid af indlånsmarkedet.
Danske Bank har taget en større bid af det danske indlånsmarked, mens markedsandelen på udlån er faldet. | Foto: Jens Dresling
Danske Bank har taget en større bid af det danske indlånsmarked, mens markedsandelen på udlån er faldet. | Foto: Jens Dresling

Danske Bank har tabt terræn på det danske udlånsmarked siden fjerde kvartal 2018.

Det viser en opgørelse, som FinansWatch har lavet på baggrund af bankens seneste fem årsrapporter.

Danske Bank sad således på 26,6 pct. af det danske udlånsmarked I fjerde kvartal 2018 mod 24,6 pct. i fjerde kvartal 2022.

Frem til udgangen af første kvartal 2022 havde banken kvartal for kvartal tabt små bidder af udlånsmarkedet i Danmark siden 2018. I tredje kvartal var bankens markedsandel imidlertid vokset til 24,6 pct. fra 24,4 pct. i andet kvartal samme år. Den position er altså fastholdt ved årets udgang. 

Omvendt har banken i dag en større andel af det danske indlånsmarked sammenlignet med fjerde kvartal 2018. Dengang sad banken på 27,7 pct. af indlånsmarkedet herhjemme, mens den ved udgangen af fjerde kvartal 2022 lød på 28,4 pct. 

Vokser i Norge

Danske Banks næststørste marked målt på andelen af indlån og udlån er Finland. Her har banken siden udgangen af 2018 løftet sin markedsandel på udlån med 50 basispoint til 10 pct. i fjerde kvartal 2022. 

Til gengæld har banken tabt terræn på det finske indlånsmarked, hvor bankens markedsandel er faldet med 1,6 procentpoint til 9,7 pct. fra fjerde kvartal 2018 til samme tidspunkt sidste år. 

I Sverige sidder banken på 5,1 pct. af udlånsmarkedet og 4,6 pct. af indlånsmarkedet mod hhv. 5,7 pct. og 4 pct. for fem år siden. 

I Norge har banken øget sin markedsandel på både udlån og indlån. Danske Bank har ved udgangen af fjerde kvartal 2022 6,3 pct. af det norske udlånsmarked mod 5,7 pct. på samme tidspunkt i 2018. Markedsandelen på indlån i Norge er i perioden vokset fra 6,4 pct. til 7,3 pct. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også