Watch Medier

Historisk fald i Credit Suisse trækker danske og europæiske bankkurser med ned

Danske storbanker mærker også kurspresset på den schweiziske bank, der er dykket over 20 pct. på aktiemarkedet onsdag. 

Credit Suisse har onsdag oplevet det største aktiefald i bankens historie. | Foto: Arnd Wiegmann

Nye bekymringer om situationen i den schweiziske investeringsbank Credit Suisse trækker onsdag formiddag de europæiske aktier med ned i dyndet.

Misstemningen er forstærket, efter at Ammar Al Khudairy, der er formand for bankens hovedaktionær, Saudi National Bank, har afvist at investere mere i Credit Suisse.

Bankaktien sendes i gruset med et fald på 23 pct. til 1,72 schweizerfranc - den laveste pris i selskabets historie.

Det skyldes stigende præmier credit default swaps (CDS) - præmier på at forsikre sig mod konkurs - for Credit Suisse. Selv om det i sig selv ikke er nyt, at Credit Suisse døjer med høje præmier på konkursforsikringer, har modvinden onsdag nået ny styrke.

Credit Suisses deroute er onsdag med til at trække de øvrige europæiske banker med ned. Det mærkes også hos Jyske Bank, Danske Bank og Nordea, der med fald på 4,6-5,3 pct. kredser omkring bunden af C25-indekset.

”Banker er sammenhængende. Banker er en meget vigtig del af det finansielle system og vores transaktionsmekanisme. Når én bank er under pres, ganske som vi så i USA i sidste uge og i går, er det også noget, man tager notits af andre steder,” siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til MarketWire.

Her henvises til den amerikanske bank Silicon Valley Bank (SVB), der krakkede sidste uge.

”Er der lignende forhold? Er der en mere systemtisk problematik, der kan ramme andre banker?” spørger strategen.

Han forklarer videre, at præmien på CDS’er alt andet lige vil være højere, jo længere frem man forsikrer sig. For Credit Suisse er situationen omvendt, hvilket er en indikation for det pres, der er på den schweiziske bank, forklarer han.

”Credit Suisse ligger med en faktor ti i forhold til Danske Bank i forhold til at betale præmie for at forsikre sig mod konkurs,” fortsætter aktiestrategen.

Situationen omkring Credit Suisse skaber videre usikkerhed i banksektoren.

”Men her og nu er det risikoaversionen, der er usikkerheden. Det er det miljø, vi er i, hvor tingene går meget stærkt. Så skyder man først og spørger bagefter,” forklarer Otto Friedrichsen.

Blandt de europæiske banker har usikkerheden resulteret i fald til Deutsche Bank på 7,4 pct. til 9,802 euro på børsen i Frankfurt, BNP Paribas taber 9,5 pct. til 52,40 euro på børsen i Paris, og Unicredit taber 7,0 pct. til 16,418 euro på børsen i Milano.

Mere fra Watch Medier

Jyske Bank skruer op for rentesatser

I modsætning til Nykredit fastholder landets tredjestørste bank, Jyske Bank, en rente på 0 pct. på almindelige lønkonti. Men renten hæves på udlån og på en stribe opsparingsprodukter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs