Lavere elpriser trækker inflationen ned i Danmark

Forbrugerpriserne i Danmark var i april 5,6 procent højere end for et år siden. Inflationen aftager dermed kraftigt.
Ifølge Dansk Erhverv kan forbrugerne godt forvente, at de lavere prisstigninger fortsætter i løbet af 2023. | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Ifølge Dansk Erhverv kan forbrugerne godt forvente, at de lavere prisstigninger fortsætter i løbet af 2023. | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Høje energipriser var stærkt medvirkende til, at inflationen stak af i Danmark i løbet af sidste år. Men nu er priserne på eksempelvis el begyndt at falde igen, og det er med til at trække inflationen ned.

Det viser det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, som Danmarks Statistik har offentliggjort tirsdag morgen.

Forbrugerpriserne i Danmark var i april 5,6 procent højere sammenlignet med samme måned sidste år. Stigningen er dermed markant lavere end i marts. Her lå forbrugerpriserne 7,3 procent højere end 12 måneder tidligere.

Og forbrugerne skal forvente, at de lavere prisstigninger fortsætter i løbet af 2023. Det mener sniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

”Lavere priser på energi, råvarer og fragt vil i løbet af de kommende måneder lægge en dæmper på inflationen,” skriver han i en kommentar.

”På sigt vil de højere renter også lægge en dæmper på aktiviteterne i Danmark og udlandet, hvilket også vil få inflationen til at falde.”

Kigger man i stedet på de samlede prisstigninger på tværs af EU-landene, går det lidt mere trægt.

Forbrugerpriserne i EU-landene var i april 8,1 procent højere end i samme måned sidste år.

Stigningen er marginalt lavere, end den var i marts, hvor forbrugerpriserne steg 8,3 procent på årsbasis.

Her var det i stedet et fald i fødevarepriserne, som var med til at dæmpe prisstigningerne, fremgår det af opgørelsen fra Danmarks Statistik.

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks adskiller sig fra det almindelige forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik, idet ejerboliger ikke indgår i opgørelsen af EU-tallene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter