Watch Medier

Arla giver endnu et hak til mælkeprisen – nu nede med en tredjedel på et halvt år

Juni bliver endnu en nedtur for mælkeproducenterne, der leverer til Arla. Økosalget falder fortsat, lyder det fra mejeriselskabet.

Arla Foods Ingredients, AFI, øgede i 2022 omsætningen med 29 pct. | Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

To eurocent længere ned.

Mælkeprisen fra Arla fortsætter sit dyk, og prisen for juni bliver hele 14,9 øre per kilo lavere end majprisen. 

Dermed fortsætter den alvorlige nedtur for mælkeafregningen for Arlas andelshavere – efter at den kraftige optur frem til december blev afløst af en mindst lige så kraftig nedtur.

Samlet har mælkeprisen tabt over 1,5 kr. per kilo siden december – hele 32 pct. i forhold til topniveauet.

Med den netop annoncerede nedsættelse er afregningsprisen for de konventionelle producenter nu under 3 kr. - og dermed også reduceret til et niveau under det, som mælkeproducenterne fik, da 2022 begyndte. Acontoprisen er i øvrigt udtryk for den maksimale pris, hvis mælkeproducenterne kan indhente samtlige tillæg for værdistoffer, klimarapportering og gmo-foder.

Arla begrunder nedsættelsen med, at ”det globale udbud fortsat vokser”, men ”i et langsommere tempo end de seneste måneder.” 

Øko- og foodservice udfordret

Samtidig er detailhandlen mærket af, at forbrugerne køber færre og billigere mejeriprodukter, fordi de mærker de stigende omkostninger. Detailhandlen er dog ifølge Arla også begyndt at justere priserne, ligesom råvaremarkederne har fundet et mere stabilt leje.

”Foodservice-sektoren er også påvirket af forbrugernes tilbageholdenhed og er endnu ikke tilbage på samme niveau som før pandemien,” lyder det.

Arla melder nu, at den kraftige nedtur på mælkeafregningen formentlig er ved at bøde af, men maner ikke til ro og tryghed med fuld styrke:

”Udsigten er stabil, da markedet er ved at finde sin balance. Forbrugernes købekraft vil stige i takt med, at inflationen aftager, og lønstigningerne træder i kraft. Der hersker dog fortsat usikkerhed om den fremtidige købsadfærd,” skriver markedsberetningen.

Her bemærkes det også, at nedgangen i salget af især økologi fortsætter, dog ikke med lige så høj påvirkning i Storbritannien.

Tirsdag kom Arlas ærkerival i Holland, Frieslandcampina, med sin mælkepris for juni måned. Her lød det på samme pris som for maj måned.

Efter fem store slag holder Arlas ærkerival mælkeprisen for juni

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs