Scanmetals runder milliardomsætning: "Vi har flere lande i kikkerten"

Kapitalfonden Core Sustainability Capital købte i slutningen af sidste år 33 pct. af Scanmetals. Siden er der blevet sat fart på et bestemt område.
Ejvind Pedersen forklarer, at der er flere nye lande i kikkerten. | Foto: Stine Bidstrup / Ritzau Scanpix
Ejvind Pedersen forklarer, at der er flere nye lande i kikkerten. | Foto: Stine Bidstrup / Ritzau Scanpix

Først købte Lego-familien via investeringsselskabet Kirk Kapital sig ind i Scanmetals. Og hen mod slutningen af sidste år blev den nye kapitalfond Core Sustainability Capital (CS Capital) også medejer af metalgenanvenderen fra Slagelse.

Grundlægger Ejvind Pedersen har da også store planer for fremtiden, og Scanmetals er klar til at investere.

Ejerlederen forklarer, at koncernen har budgetteret med investeringer på 250 mio. kr. i år. Investeringerne gælder både drift, mandskab og bygninger. Scanmetals har fabrikker i Tyskland og England, mens der er endnu en på vej i Spanien.

”Byggeriet i Spanien kører nogenlunde efter planen. Vi er blevet lidt forsinkede på grund af et valg, som pludselig var i landet og satte flere dele af embedsværket på pause. Det har kostet nogle måneder, men vi forventer at indhente det, så vi stadig er køreklar i marts eller april næste år,” siger Ejvind Pedersen.

”Samtidig har udviklingen på pengemarkedet ramt hårdt. Renten er steget, og det er blevet noget dyrere end forventet, men det er ikke noget, der vælter projektet,” tilføjer han.

Da CS Capital, der hører under pensionsselskabet Velliv, købte sig ind i Scanmetals forklarede Ejvind Pedersen, at metalgenanvenderen havde ”store ambitioner om at ekspandere geografisk,” som han sagde i en pressemeddelelse.

”Der er flere lande i kikkerten, men jeg kan ikke udtale mig om hvilke. Spanien skal op og køre, inden vi går i gang med det næste. Men altså, undersøgelserne er i gang,” siger Ejvind Pedersen.

Én ændring

Scanmetals-grundlæggeren fylder 70 år i år og har siden januar delt direktørposten med britiske Andrew John King. Det er et led i et generationsskifte, som uundgåeligt en dag skal finde sted.

”Hvis man er ansvarlig, så sørger man for, at der er nogen, der kan tage over. Så vi arbejder parallelt. Han tager sig meget af de udenlandske fabrikker, mens jeg har fokus her i Danmark. Det er helt naturligt,” lyder det fra Ejvind Pedersen.

Det har dog ikke ændret på selskabets visioner, at CS Capital er kommet med i ejerkredsen. Men én ting har alligevel ændret sig og er gået hurtigere, end Ejvind Pedersen havde forventet.

”Vi er kommet hurtigere frem til at have et større fokus på bæredygtighed, end det lige lå i kortene. Det er en af de ting, som CS Capital har sat meget i fokus, og det er nok det eneste, der har ændret sig i vores visioner,” siger Ejvind Pedersen.

Scanmetals blev grundlagt i 2009 og har udviklet en teknologi, der kan sortere metaller i asken fra forbrændingsanlæg. Kirk Kapital købte en tredjedel af selskabet i 2019. Andelen voksede senere til 40 pct.

Efter salget til CS Capital er Kirk Kapitals ejerandel nede på 33 pct. igen. Det er samme andel, som CS Capital og Ejvind Petersen og resten af aktionærer også sidder på.

Selvom Scanmetals ifølge Ejvind Pedersen er ”bæredygtig på alle mulige måder”, er det nødvendigvis ikke noget, som virksomheden går rundt og flager med.

”Vi går ikke ud og promoverer noget, før det er bulletproof. Vi skal ikke greenwashe noget. Det med at blive bæredygtig kræver nogle ret store investeringer,” siger Ejvind Pedersen.

Runder 1 mia. kr.

Ejvind Pedersen sagde i forbindelse udgivelsen af regnskabet for 2021, at han forventede, at Scanmetals ville nå en omsætning på 1,5 mia. kr. i 2022. Det lykkedes imidlertid ikke.

Dog kan ejerlederen glæde sig over, at omsætningen for første gang krydsede 1 mia. kr., idet toplinjen landede på over 1,1 mia. kr. i 2022. 

Han har tidligere givet udtryk for, at han forventede en omsætning på 3 mia. kr. i 2024, men i virkeligheden er det ikke så vigtigt for ham, hvad der står på toppen, siger Ejvind Pedersen.

”Jeg kigger mest på EBITDA (driften, red.). Den flader ud for os nu, men når vores investeringer er færdigudviklede, og vi kan åbne i Spanien, så vil den stige. Om vi så også rammer 3 mia. kr., vil afhænge af, hvordan aluminium- og kobberpriserne udvikler sig.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også