Salg af hardware ramt: Atea kan ikke længere modstå tendens

”Hardwaremarkedet er generelt set udfordret,” siger adm. direktør i Atea Danmark. Nettoomsætningen i den danske del af den nordiske hardware-forhandler endte 16 pct. lavere i tredje kvartal i år.
"Bredden i Ateas forretning er vores styrke, og det viser vi nu," siger Kathrine Forsberg. | Foto: Jens Berthelsen
"Bredden i Ateas forretning er vores styrke, og det viser vi nu," siger Kathrine Forsberg. | Foto: Jens Berthelsen

Den danske gren af Atea-koncernen, der beskriver sig selv som Nordens største leverandør af it-infrastruktur, måtte se sin samlede omsætning falde i seneste kvartal. Ikke mindst hardware-salget er ramt.

Sammenlignet med samme periode sidste år er bruttoomsætningen faldet med 9 pct. til 1,47 mia. kr. og nettoomsætningen med 16 pct. til 1,08 mia. kr.

Hardwaresalget alene var 26 pct. lavere i tredje kvartal i år sammenlignet med sidste år.

Det står i kontrast til starten af året, hvor selskabet lykkedes med at modstå en tendens til tilbageholdenhed på indkøb af hardware, lyder det i en pressemeddelelse fra Atea. 

Men nu har den også sat sine spor på Ateas omsætning, konstaterer Kathrine Forsberg, adm. direktør i Atea Danmark, som dog ser flere lyspunkter.

“Selv om vi oplever en tilbagegang i forhold til tredje kvartal sidste år, så sikrer vi profitabilitet andre steder i Atea,” siger hun:

”Hardwaremarkedet er generelt set udfordret, og det påvirker selvsagt også os. Det har vi vidst længe, og derfor har vi også rustet Atea på mange andre fronter, så vi samlet set står rigtig godt under omstændighederne. Bredden i Ateas forretning er vores styrke, og det viser vi nu.”

Tilpasset sig forholdene

Atea henviser i sin meddelelse til tal fra analysehuset IDC, som har forudsagt et fald i hardwaremarkedet på mellem 10 og 20 pct. i år. 

En udvikling, Kathrine Forsberg genkender. 

“Overordnet set er kunderne tilbageholdende med nye hardwareinvesteringer, og de forhold har vi tilpasset os. Selvom vi oplever en tilbagegang på salg af hardware, så øger vi vores markedsandele med ca. to procentpoint i 2023 ifølge DMR’s markedstal. Det er jeg rigtig godt tilfreds med,” siger hun.

I modsætning til hardwaresalget bemærker Kathrine Forsberg, at Atea Danmark i det seneste kvartal havde endnu et med ”en flot fremgang” i sin managed services- og software forretning. 

Desuden fylder sikkerhed stadig ”en del” hos koncernens kunder, hvilket medfører en stigende efterspørgsel på backup- og andre sikkerhedsløsninger.

Af den samlede nettoomsætning på 1,08 mia. kr. kom 705 mio. kr. fra salg af produkter i seneste kvartal, mens 373 mio. kr. kom fra service-salg.

Flere forretningsben at stå på

Nettoomsætningen i årets første tre kvartaler beløber sig til 3,86 mia. kr. i alt og er pga. af pæne resultater tidligere i år stadig større end den samlede nettoomsætning for året var på samme tidspunkt sidste år. 

”Vi har flere forretningsben at stå på, og lige nu er det Ateas managed services og konsulentydelser, hvor vi oplever en stabil fremgang. Ligeledes går salget af software rigtig fornuftigt,” siger Kathrine Forsberg.

Atea Danmark kom ud af tredje kvartal med en bruttofortjeneste på 325 mio. kr., hvilket var en mindre stigning på to pct. fra samme kvartal sidste år. 

Længere nede faldt overskuddet af den primære drift med 28 pct. fra 18 mio. kr. i tredje kvartal sidste år til 13 mio. kr. i samme kvartal i år.

Atea-koncernen har over 8.000 medarbejdere i alt i Norden og Baltikum. Koncernen er børsnoteret i Oslo og omsatte i 2022 for 47 mia. norske kr.

Atea-topchef efter hardware-tilbagegang: ”Vi har flere ben at stå på”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også