Bavarian Nordic skuffer – nedskriver 558 millioner på coronavaccine

Vaccineselskabet Bavarian Nordic har i tredje kvartal ikke levet op til forventningerne. Både omsætning og driftsresultat skuffer, ligesom en stor nedskrivning på den floppede coronavaccine tynger.
Foto: Bavarian Nordic / Pr
Foto: Bavarian Nordic / Pr

Bavarian Nordic kan i årets tredje kvartal fremvise en omsætning på 1,38 mia. kr. samt et driftsresultat før afskrivninger og nedskrivninger (ebitda) på 380 mio. kr. 

Begge nøgletal er dog væsentligt under, hvad analytikerne på forhånd havde forventet. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg var forventningen, at Bavarian Nordic ville nå en omsætning på 1,58 mia. kr. samt et driftsresultat før afskrivninger og nedskrivninger (ebitda) på 570 mio. kr. 

På bundlinjen kommer Bavarian Nordic ud af tredje kvartal med et underskud på 340,65 mio. kr., hvor analytikerkorpset på forhånd havde ventet et overskud på omkring 218 mio. kr. 

Årsagen til det store underskud skal dog findes i, at Bavarian Nordic i tredje kvartal har valgt at nedskrive selskabets nu skrinlagte covid-19-vaccine med 558 mio. kr. Det har fået selskabets omkostninger til forskning og udvikling til at lande på 980,18 mio. kr. i kvartalet. 

Vacciner mod hundegalskab og abekopper bærer omsætningen

Tager man et kig på Bavarian Nordics salg, viser kvartalsregnskabet, at selskabets omsætning i høj grad er båret af vaccinerne Rabipur/Rabavert mod hundegalskab samt Jynneos/Imvanex/Imvamune mod abekopper – også kaldet mpox. 

Rabipur/Rabavert solgte således i årets tredje kvartal for 432 mio. kr. svarende til en vækst på 28 pct. sammenlignet med samme periode året før, mens Jynneos/Imvanex/Imvamune solgte for 708 mio. kr. svarende til en vækst på 23 pct. 

Derudover solgte Bavarian Nordics vaccine Encepur mod vesteuropæisk flåtbåren hjernebetændelse for 89 mio. kr. i årets tredje kvartal med en vækst på 44 pct. til følge, mens de to vacciner Vivotif og Vaxchora, som Bavarian Nordic har overtaget fra Emergent Biosolutions, solgte for henholdsvis 54 mio. kr. og 12 mio. kr. 

Fastholder forventningerne

Bavarian Nordic oplyser i torsdagens kvartalsregnskab, at selskabet fastholder forventningerne til året. Dermed forventes der fortsat en omsætning på cirka 6,9 mia. kr. samt et driftsresultat før afskrivninger og nedskrivninger (ebitda) på omkring 2,3 mia. kr. 

Dog bygger forventningerne ifølge Bavarian Nordic på, at en mindre del af de tidligere annoncerede ordrer på selskabets koppevacciner vil blive leveret i første halvdel af januar 2024, frem for i anden halvdel af december. 

Efter årets første ni måneder ligger Bavarian Nordics omsætning på 4,6 mia. kr., mens driftsresultatet før afskrivninger og nedskrivninger (ebitda) ligger på 1,6 mia. kr. 

50 ansatte mister jobbet efter Bavarian Nordics to kliniske nederlag

Bavarian Nordics kassemester om stor nedskrivning: Indeholder millionbetaling til leverandører

Nordnet: Bavarian bliver mere stabilt men svært at se ”kurstriggere” her og nu

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også