Mærsk i næststørste reelle kursfald nogensinde: 30 milliarder skåret af værdien

Ikke mindst et suspenderet aktietilbagekøbsprogram sendte torsdag Mærsk-aktien i dørken.
Mærsk-hovedkvarteret. | Foto: Thomas Borberg
Mærsk-hovedkvarteret. | Foto: Thomas Borberg
AF MARKETWIRE

A.P. Møller-Mærsk fik torsdag skåret knap 30 mia. kr. af markedsværdien, efter at rederi- logistikkoncernen havde fremlagt sit årsregnskab med en ildevarslende prognose for 2024, en skuffende størrelse på udbyttet og et suspenderet aktietilbagekøbsprogram.

I alt faldt Mærsks B-aktie med 14,7 pct. til 10.975 kr., mens A-aktien bakkede 15,1 pct. til 10.720 kr. Det er for B-aktien det næststørste reelle endagsfald i selskabets historie ifølge data fra Infront.

Det betød, at Mærsks markedsværdi fraregnet egne A- og B-aktier kunne opgøres til 169,6 mia. kr. mod 199,4 mia. kr. onsdag.

Mærsk ejer 10,25 pct. egne aktier.

I 2024 venter Mærsk et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 1-6 mia. dollar. Her var selv topmålet for prognosen under analytikernes estimat på 6,6 mia. dollar.

Imens ventes driftsresultatet, EBIT, at lande mellem et underskud på 5 mia. dollar til nul mia. dollar.

Det brede spænd i Mærsks prognose forklaredes af topchef Vincent Clerc med, at det lige nu er umuligt at forudsige, hvor længe udfordringerne varer ved. Her fremhæves især en voksende verdensflåde. Flåden er ventet at vokse 12-13 pct. i løbet af 2024, mens konflikten i Det Røde Hav ses absorbere halvdelen af den øgede kapacitet.

Endvidere var Mærsks udbytte til aktionærerne også noget lavere, end analytikerne havde sat næserne op efter. I alt har Mærsk foreslået en udbetaling på 515 kr. per aktie, mens forventningerne lød på et udbytte på 550 kr. per aktie.

Med torsdagens kursfald blev stort set hele stigningen, som Mærsk havde oplevet som følge af konflikten i Det Røde Hav, slettet.

Torsdagens fald i aktien er kun slået af faldet 3. november, da aktien faldt 16,9 pct, efter at Mærsk åbnede på klem for at sløjfe aktietilbagekøbsprogrammet og nedjusterede forventningerne som følge af lavere fragtrater.

Mærsk har faktisk én gang før haft et endnu større - men teknisk - endagskursfald. Nemlig 29. marts sidste år, hvor der blev betalt et rekordstort udbytte på 4300 kr. per aktie. Det barberede mere end 23 pct. af kursen som følge af det tekniske pres.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også