Selskab bag HTH, Invita og Uno Form taber femtedel af omsætningen

Overskuddet tager et lignende dyk, men lander dog på 224 mio. kr. i den danske del af den svenske køkkenkoncern Nobia.
Nobia Danmark er en del af den svenske børsnoterede køkkenkoncern Nobia AB, som er en af Europas største aktører.. I Danmark står Nobia bag køkkenselskaberne HTH, Invita og Uno Form, hvor HTH er den største forretning. | Foto: Jakob Carlsen
Nobia Danmark er en del af den svenske børsnoterede køkkenkoncern Nobia AB, som er en af Europas største aktører.. I Danmark står Nobia bag køkkenselskaberne HTH, Invita og Uno Form, hvor HTH er den største forretning. | Foto: Jakob Carlsen

Med et dyk på 19,2 pct. i omsætningen åbenbarer et nyt regnskab fra køkkenkoncernen Nobia Danmark A/S, at 2023 var et særdeles hårdt år.

Omsætningen faldt fra knap 3,4 mia. kr. til godt 2,7 mia. kr., mens også overskuddet led i koncernens danske forretning, der består af kæderne HTH, Invita og Uno Form. Her lød faldet på over 21 pct. fra 284 til 224 mio. kr. 

Nobia Danmark er en del af den svenske børsnoterede køkkenkoncern Nobia AB, som er en af Europas største aktører. I Norden er Danmark koncernens største marked, der tegner sig for 44 pct. af den nordiske omsætning.

Ud over at være til stede i Danmark og Sverige har Nobia også aktiviteter i Norge, Finland, Storbritannien, Østrig og Holland.

Køkkenkoncernen havde ellers sat næsen op efter at kunne fastholde omsætningsniveauet, men trods det markante fald er ledelsen tilfreds med resultaterne.

Det skyldes ifølge beretningen, at overskuddet landede over forventningerne for 2023, der lød på mellem 160 og 200 mio. kr.

Det skyldes bl.a. lavere omkostninger, hvor de danske forretninger i løbet af året har skåret markant ned på antallet af medarbejdere. Det gennemsnitlige antal fuldtidsmedarbejdere i Nobia Danmark er således faldet med 12 pct. fra 1335 i 2022 til 1175 i 2023.

2023 har generelt budt på lavere aktivitet på det danske køkkenmarked, hvor midtjyske TCM Group har været igennem flere nedjusteringer.

Koncernen forventer ikke, at det igangværende år bliver bedre end det forgangne. Ledelsen skriver i regnskabet, at det forventer et lavere aktivitetsniveau og et resultat, der vil ende mellem 170 og 200 mio. kr.

Har skåret til

Den faldende toplinje i 2023 kommer ikke helt uventet.

2023 var blot få dage gammel, da Nobias største danske køkkenbrand HTH måtte skrue ned for antallet af stillinger, da HTH nedlagde 80 stillinger på køkkenselskabets fabrik i Ølgod, der har omkring 500 medarbejdere.

Også resten af Nobia-koncernen har skåret markant i forretningen. I forbindelse med koncernens regnskab for tredje kvartal annoncerede den i november en omfattende spareplan, der indtil videre har kostet 500 medarbejdere jobbet.

I spareplanen vil koncernen frem mod midten af 2024 spare et beløb svarende til omkring 220 mio. kr.

I september skar Nobia også i sin britiske del af forretningen, hvor koncernen solgte en fabrik i den engelske by Dewsbury for knapt 117 mio. kr.

I februar kom hele Nobia-koncernen med regnskab, der viste en tilbagegang i omsætningen på omkring 10 pct. til 13,4 mia. svenske kr., svarende til omkring 8,7 mia. kr.

Nedgangen har betydet, at koncernen for andet år i træk har besluttet ikke at udbetale dividende til aktionærerne.

Nye flagskibsbutikker

Det seneste år har dog ikke udelukkende været mørke skyer og skæring i forretningen. I efteråret åbnede HTH således en franchisedrevet flagskibsbutik i den tyske storby Hamborg, og kort forinden åbnede HTH også en franchisebutik i Düsseldorf.

I Tyskland har Nobia indgået aftaler med to partnere om at åbne i alt ti tyske franchisebutikker.

Også Uno Form er gået ind på et nyt marked. Køkkenbrandet, som henvender sig til premium-segmentet, har åbnet en franchisebutik i den belgiske by Gent, mens Uno Form også er til stede i Holland.

I Sverige er Nobia i gang med at bygge en ny, stor fabrik i Jönköping, der ventes at være i fulde omdrejninger til næste år og som skal aflaste fabrikken i Ølgod med at producere køkkener og møbler til det nordiske marked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også