Eksporten har svært ved at holde tempo

Eksporten af varer og tjenester faldt med 1,6 procent i marts, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Vareeksporten steg en lille smule i marts fra 98,1 til 99,3 milliarder kroner. | Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix.
Vareeksporten steg en lille smule i marts fra 98,1 til 99,3 milliarder kroner. | Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix.
AF RITZAU

Danske virksomheder har tilsyneladende fået lidt sværere ved at afsætte deres varer og tjenester i udlandet i år sammenlignet med perioden før nytår.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten faldt med 1,6 procent i marts, og at eksporten i første kvartal lå 2,8 procent lavere end fjerde kvartal sidste år, når man korrigerer for sæson.

Vareeksporten steg godt nok en lille smule i marts fra 98,1 til 99,3 milliarder kroner, men tjenester - som blandt andet omfatter søtransport - faldt fra 67,3 milliarder til 63,3 milliarder.

Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, har dog en forventning om, at tallene retter sig og vender i løbet af året, i takt med at væksten får fat på vores største eksportmarkeder.

For nogen vil det dog ske hurtigere end andre.

”For de store globale virksomheder med salg til både USA og Kina er der udsigt til ganske høj vækst i år.”

”Der vil komme mere fart på væksten på vores europæiske nærmarkeder i takt med, at købekraften genoprettes og renten kommer ned,” siger han i en kommentar til tallene.

Andre tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag morgen, viser, at industriproduktionen også faldt i marts – endda ret kraftigt.

Nedgangen på 5,2 procent er ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, det største månedlige fald i fire år.

Det er dog knap så slemt, som det lyder. Det skyldes hovedsageligt, at medicinalindustriens produktion, der svinger meget fra måned til måned, lå relativt lavt.

”Netop medicinalsektoren har haft fuld fart frem i adskillige år, så faldet kommer fra et meget højt niveau. Faldet giver derfor ikke anledning til de store panderynker,” vurderer han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også