Aktionærer åbner for mulig erstatningssag mod tidligere Viaplay-topchef

”Jeg er både skuffet og ked af, hvor ensidigt det hele er,” udtaler Anders Jensen om Viaplay-aktionærernes nej til at bevilge ham ansvarsfrihed for kriseåret. Aktionærerne overvejer erstatningssag.
Viaplay Group har dansk hovedsæde på Amager og råder bl.a. over streamingtjenesten Viaplay og tv-kanaler som TV 3. | Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Viaplay Group har dansk hovedsæde på Amager og råder bl.a. over streamingtjenesten Viaplay og tv-kanaler som TV 3. | Foto: Rasmus Flindt Pedersen

I et sjældent set træk har aktionærerne i Viaplay Group nægtet den tidligere adm. direktør i tv- og streamingkoncernen ansvarsfrihed for et forretningsår. 

Det betyder, at det børsnoterede medieselskabs nye bestyrelse nu kan tage stilling til, om der skal rejses erstatningskrav mod Viaplay Groups tidligere adm. direktør, Anders Jensen.

Beslutningen om ikke at tildele ansvarsfrihed til Anders Jensen, hvis afgang fra topposten i juni sidste år faldt sammen med mediekoncernens dybe økonomiske krise, blev truffet på Viaplay Groups årlige generalforsamling 14. maj, fremgår det af en meddelelse. 

Ifølge svenske medier stemte 54,99 pct. af stemmeberettigede aktionærer imod at bevilge ansvarsfrihed for forretningsåret 2023 for Anders Jensens vedkommende, mens 45,01 altså stemte for.

Den daværende bestyrelse, hvoraf de fleste medlemmer blev skiftet ud på generalforsamlingen, blev imidlertid bevilget ansvarsfrihed, ligesom nuværende topchef Jørgen Madsen Lindemann blev.

”Som aktive ejere og repræsentanter for vores ejere bifalder vi tildeling af ansvarsfrihed for den nuværende bestyrelse og adm. direktør,” sagde kapitalforvalteren Nordea Fondes repræsentant på generalforsamlingen, Filippa Gerstädt, ifølge Svenska Dagbladet.

”Men vi stemmer imod ansvarsfrihed for Anders Jensen. Vi mener, at den nye bestyrelse bør tage stilling til en eventuel erstatningsproces mod den tidligere adm. direktør,” sagde hun.

Som en skrædder i helvede

I de tilgængelige referater fra tidligere generalforsamlinger i Viaplay Group (tidligere Nent Group), som går tilbage til 2019 er der hver år blevet bevilget ansvarsfrihed til bestyrelsen og koncernledelsen. Det er heller ikke hverdagskost for en iagttager af børsnoterede virksomheder, mener investeringsøkonom ved Nordnet Per Hansen.

“Hvis du spørger mig, så sker det meget sjældent, at ledelsen ikke er ansvarsfri,” siger Per Hansen.

Han mener, at det i en normal virksomhed uden for krise er en meget sjælden hændelse ikke at give ansvarsfrihed til en topchef. I det her konkrete tilfælde, betyder det, at det vil være op til den nye bestyrelse at vurdere, om der skal placeres et ansvar, forklarer han.

”Det her handler i givet fald om, at man vil placere et ansvar og få nogle penge tilbage,” siger Per Hansen.

Han mener dog snarere, at det er en principiel beslutning end en drevet af økonomiske interesser, da det eventuelle beløb, man som aktionær kan få ud af en eventuel erstatning fra Anders Jensen, er ”peanuts” i forhold til de økonomiske udfordringer i Viaplay Group og de tab, aktionærer har lidt som følge af krisen i koncernen.

Aktiekursen er dykket med omkring 99 pct. siden krisens begyndelse, og koncernen måtte foretage ekstraordinære nedskrivninger for i alt 9,2 mia. svenske kr. Aktuelt ligger aktiekursen på omkring 0,89 svenske kr. 

”Det betyder nærmere, at man vil undersøge, om Anders Jensen har fået udbetalt bonusser i 2023, som man kan inddrage igen. Økonomisk set forslår det som en skrædder i helvede for Viaplay Group,” siger han. Om det aktuelt er planen fra aktionærernes side, er dog ikke afklaret endnu.

MediaWatch har spurgt Viaplay Group, om beslutningen vil føre til yderligere initiativer fra virksomhedens side. Selskabets presseafdeling henviser til aktionærerne, da det var deres beslutning ikke at bevilge ansvarsfrihed.

Ked af det

Anders Jensen selv afviser at kommentere sagen til MediaWatch, men henviser til et opslag på Linkedin. Han har ikke tidligere udtalt sig om udviklingen i Viaplay Group siden sin ”frivillige opsigelse” sidste sommer.

I opslaget skriver den tidligere topchef, at han ikke er overrasket over aktionærernes beslutning i ”betragtning af uroen i Viaplay efter min frivillige opsigelse og det billede, der blev tegnet i medierne efterfølgende”.

”På den anden side er jeg både skuffet og ked af, hvor ensidigt det hele er set fra mit perspektiv. Ingen større aktionærer har kontaktet mig for at få et fuldstændigt billede, inden man har truffet sin beslutning om ansvarsspørgsmålet,” skriver Anders Jensen.

Han erklærer sig ”helt tryg ved”, at han og den daværende bestyrelse har opfyldt deres pligter, men erkender, at han fejlede i forhold til, hvad han ville opnå med virksomheden.

”Jeg føler, at jeg svigtede både aktionærer og medarbejdere,” skriver den tidligere topchef.

Han henviser til slut til at være omfattet af en opsigelsesaftale med Viaplay Group, og han derved ikke kan udtale sig yderligere om virksomheden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også