Maersk Supply Service og Ørsted klar til at teste ladestation til skibe

Et nyt dansk samarbejde skal sikre mere grøn strøm i skibstransporten. Snart indleder Ørsted og Maersk Supply Service test af en prototype på en bøje, der skal fungere som både fortøjningssted og ladestation for skibe.
Foto: PR/Maersk
Foto: PR/Maersk
AF RITZAU FINANS

Maersk Supply Service, der er en del af A.P. Møller - Mærsk, er gået sammen med energikoncernen Ørsted om at teste en ladestation på vandet, der potentielt kan erstatte en del skibsbrændstof med grøn strøm.

Det oplyser Maersk Supply Service i en pressemeddelelse mandag morgen.

Der er tale om en prototype af en bøje, der både skal fungere som fortøjningssted og som ladestation for skibe.

Prototypen er udviklet af Maersk Supply Service, og bøjen kan levere grøn strøm til servicefartøjer i havvindindustrien og potentielt også til andre typer af skibe.

Ifølge selskabet kan bøjen oplade mindre, batteridrevne eller hybride fartøjer og også levere strøm til større fartøjer, der dermed kan slutte for motoren, når de ligger fortøjet.

Ørsted er ansvarlig for at integrere ladestationen til elnettet i den havvindmøllepark, der skal være en del af testen, som efter planen skal foregå i anden halvdel af 2021.

Mere præcist handler testen om, at bøjen skal levere strøm til et af Ørsteds servicefartøjer om natten.

"Når teknologien er blevet valideret og kommercialiseret, har bøjen stort potentiale til på kort og mellemlang sigt at bidrage til en reduktion af søfartssektorens CO2-udledning," skriver Maersk Supply Service i pressemeddelelsen.

Det danske selskab, der tilbyder maritime serviceydelse og integrerede løsninger til energisektoren, har en ambition om, at bøjen efter fem års drift har fjernet 5,5 mio. ton CO2.

Maersk Supply Service har fået en 22 mio. kr. fra det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) til demonstrationsfasen af projektet.

Derudover har Den Danske Maritime Fond støttet projektet i konceptfasen.

 

Shippingprofiler i kapløb om det boomende vindmarked 

2020 tegner til at blive et år til glemmebogen for supply-skibe 

Hårde tider i olieindustrien får Maersk Supply Service til at sælge to ældre skibe 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også