Watch Medier

Bach Gruppens betonfirma fik frataget certifikat i 2015

Et højhus på knap 90 meter på Amager bliver i øjeblikket undersøgt, efter der blandt andet er fundet byggeaffald i fundamentet. Betonfirma var allerede i 2015 involveret i suspekt sag.

Leverandøren af beton til højhusbyggeriet Bryggens Bastion på Islands Brygge i København, BG Beton, efterforskes af politiet. | Foto: PR / Bach Gruppen

BG Beton i Nordhavn, der har leveret beton til fundamentet under et omdiskuteret højhus på knap 90 meter på Amager, fik i 2015 frataget sit certifikat med tilbagevirkende kraft på to år.

Det skriver Ekstra Bladet.

Selskabet ejes af Bach Gruppen, der efterforskes for blandt andet dokumentfalsk i forbindelse med højhusbyggeriet på Amager, hvor der er konstateret en langt lavere styrke i fundamentet, end hvad der er godkendt. Den store entreprenørvirksomhed fik for nylig ransaget flere adresser.

Et certifikat er nødvendigt, før selskaber må levere beton til større konstruktioner, og det var Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, der dengang trak sit certifikat af BG Beton i Nordhavn og advarede i kraftige vendinger mod selskabet.

"Alle, der siden 30. april 2013 har modtaget produkter fra BG Beton A/S, Nordsøvej 15, 2100 København Ø, bør derfor være opmærksomme på, at Dancert ikke kan bekræfte, at produkterne opfylder certificeringskravene – uanset at produkterne kan være leveret med henvisning til certifikat hos Dancert," lød det i en pressemeddelelse, som Dancert udsendte i juni 2015.

Med andre ord er der opført et ukendt antal byggerier i perioden, som indeholder beton, der officielt ikke lever op til de krav, man stiller til det vigtige byggemateriale. Byggerier kan altså være ulovlige og måske endda farlige.

Niels-Jørgen Aagaard, direktør for Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, der huser nogle af Danmarks førende eksperter inden forbeton, har aldrig hørt om en lignende sag.

"Hvis en certificering trækkes tilbage, sår det tvivl om alt den beton, som den pågældende leverandør har lavet i den periode, hvor certifikatet kaldes tilbage. Det vil være en alvorlig mavepuster for dem, som har anvendt den pågældende beton," siger han og understreger, at han udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag.

Hos Dancert vil man ikke komme ind på, hvad der konkret gjorde, at man trak certifikatet med tilbagevirkende kraft.

"På det tidspunkt (i juni 2015, red.) kan vi se, at der har vi ikke længere tillid til produktet. Vi kommer i besiddelse af noget, der rager bagud i tid, og derfor vælger vi at tilbagekalde certifikatet i en periode langt tilbage," siger Jørgen Baadsgaard-Jensen, direktør i Dancert, og uddyber:

"For det er selvfølgelig vigtigt, at dem der har fået produkterne bliver opmærksomme på, at der kan være problemer," siger han.

Bach Gruppen har ikke ønsket at stille op til interview eller svare på Ekstra Bladets spørgsmål. I stedet har selskabet sendt en generel udtalelse.

"Dette tema er også en del af den omfattende interne efterforskning, vi har igangsat. Denne undersøgelse er blandt andet besværliggjort af det faktum, at de involverede nøglemedarbejdere og ledelse ikke er hos BG Beton mere," skriver Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i en mail.

Undersøgelser af højhusets fundament er stadig i gang for at fastslå, hvad den ringe beton betyder for bygningens sikkerhed. Københavns Kommune beordrede 18. september byggeriet stoppet.

Politiker vil granske Bach Gruppens arbejde for Københavns Kommune

Københavns Kommune standser prestigebyggeri på 86 meter

Nye boreprøver blotlægger problemer med Bach Gruppens højhusbyggeri på Amager 

Mere fra Watch Medier

Vestas: Stjålne data er blevet delt

Data fra vindmøllekoncernen Vestas' it-systemer er blevet stjålet og tilbudt tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Det er slut med fradrag for håndværksydelser, når dele af boligjobordning afskaffes med næste års finanslov.Fradrag for serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat bibeholdes, oplyser finansministeren.

Efter gode vaccineresultater venter Bavarian Nordic snart at drøfte kontrakter

Gode forsøgsresultater får Bavarian Nordic til snart at vente dialog med myndighederne om medicinalselskabets coronavaccine. "Jeg vurderer, at så snart vi har udsigt til at kunne starte fase 3, der vil det typisk være det tidspunkt, man kan tale med de forskellige myndigheder," siger Bavarian Nordics finansdirektør, Henrik Juuel.

Her er finanslovens digitale initiativer

Næste års finanslov rummer en række digitale initiativer. Der er afsat midler til digitalisering af erhvervslivet, øget brug af data i den offentlige sektor samt fokus på etik og jura i en digital virkelighed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs