Watch Medier

Avis: Carlsberg-top havde kendskab til afgiftssvindel i Malyasia

Carlsbergs Malaysiske bryggeriforretning var i 2010-2014 del af en sag om svindel med øl, der blev solgt uden om afgitssystemet. Ifølge interne dokumenter kendte ledere på topniveau til svindlen, skriver Berlingske.

Ifølge dokumenter, som Berlingske er kommet i besiddelse af, opfordrede Graham Fewkes, chef for Carlsberg i Asien, til, at metoden til omgang med afgiftsbetalingen ikke blev delt bredt internt. | Foto: Charlotte De La Fuente/Ritzau Scanpix

Øl fra Carlsbergs datterselskab i Malaysia er i årevis solgt i landet uden lovpligtige afgifter til staten.

Det fremgår af en række interne dokumenter og beretninger fra tidligere ansatte, skriver Berlingske Business.

Ifølge interne korrespondancer i Carlsberg Malaysia har datterselskabet længe haft kendskab til svindelnummeret såvel som metoden bag. Men Carlsberg fralægger sig ansvaret for sagen med henvisning til, at det var mellemmænd, der stod bag. Bryggeriet har angiveligt forsøgt at komme svindlen til livs, skriver avisen

Graham Fewkes, der er topchef for Carlsbergs asiatiske forretning, har nemlig påpeget over for medarbejdere, at "metoden" absolut ikke måtte omtales på skrift.

"Gutter, vi må aldrig nævne den malaysiske metode i dokumenter, der skal sendes bredt ud internt. Men jeg er meget sikker på, at I alle vil sende mig madpakker i fængslet," skrev Graham Fewkes ifølge Berlingske Business i en intern e-mail.

Også Carlsbergs hovedkontor blev gjort opmærksom på sagen, da en tidligere centralt placeret medarbejder i august 2019 advarede topledelsen om snyd i Malaysia via ølproducentens officielle whistleblower-linje, skriver Berlingske Business.

Men ledelsen i Carlsberg i Danmark kendte til problemet allerede I 2013, og problemet blev forsøgt stoppet allerede fra juni 2013.

Ifølge medarbejderen skete afgiftssvindlen ved, at øl, der på papiret skulle eksporteres til den østlige del af Malaysia - og først her pålægges afgifter - i stedet blev kanaliseret ind på markedet i Vestmalaysia og solgt illegalt. På den måde blev afgifterne aldrig betalt.

"Metoden viser, at ledelsen bevidst svindlede de malaysiske toldmyndigheder," skrev vedkommende til Carlsberg ifølge Berlingske Business.

Carlsberg lider nederlag: Tysk kartelsag skal gå om Carlsberg har ramt "sweet spot" i Kina: "Så langt, så godt" Oversvømmelse giver Carlsberg tilbagegang i Malaysia 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs