Verdens hidtil største børsintroduktion på vej i Kina

FintecH-selskabet Ant Group, som driver betalingsselskabet Alipay, tegner til at foretage en rekordstor børsintroduktion i Shanghai og Hongkong, som således vil overgå den hidtidige rekord - børsintroduktionen af det saudiske olieselskab Aramco.
Ant Group kan blive værdisat til knap 2000 mia. kr. | Foto: STR/AFP / AFP
Ant Group kan blive værdisat til knap 2000 mia. kr. | Foto: STR/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

Fintech-giganten Ant Group har løftet sløret for værdiansættelsen på onshore-delen af koncernens børsintroduktion 5. november. Børsintroduktionen står til at blive verdens største og langt overgå verdens hidtil største børsintroduktion - olieselskabet Saudi-Aramco, der rejste 29 mia. dollar.

Selskabet har prissat aktierne på Shanghai Stock Exchange til 68,8 yuan per aktie, mens aktierne på Hong Kong Stock Exchange prissættes til 80 Hongkong-dollar per aktie.

I alt noteres omkring 3,3 mia. aktier, som fordeles ligeligt mellem de to børser, og samlet vil Ant Group rejse omkring 34,5 mia. dollar fra parallelnoteringen, skriver Bloomberg News.

Det giver en samlet markedsværdi på 314,5 mia. dollar, idet Bloomberg News vurderer, at markedsværdien før børsnoteringen, er 280 mia. dollar.

I danske kr. giver det en markedsværdi på lige under 2000 mia. kr.

De strategiske investorer, der tegner sig for 80 pct. af det indenlandsk kinesiske udbud og inkluderer Alibaba-enheden Tmall, vil være låst fast i minimum 12 måneder.

Tmall har på forhånd forpligtet sig til at aftage 730 mio. aktier, ifølge prospektet.

Alibaba, der ejer en tredjedel af Ant, vil efterfølgende eje omkring 32 pct. af, hvad der med næsten 100 pct.s sikkerhed bliver verdens mest værdifulde fintech-virksomhed efter børsintroduktionen.

Ant Group har sit udspring i e-handelsgiganten Alibaba og driver Alipay, der er et af de to dominerende online betalingssystemer i Kina, hvor kontanter, checks og kreditkort længe er blevet skubbet ud i mørket af e-betalingsenheder og apps.

Betalingsappen har bredt sig med lynets hast i hele Asien, hvor taxichaffører i Bangkok og shoppingcentre i Jakarta blandt millioner af andre med glæde tager mod betalinger via Alipay.

Børsnoteringen har sammen med andre mega-børsintroduktionen i Hongkong haft en så enorm efterspørgsel at Hongkongs de facto centralbank, Hong Kong Monetary Authority, flere gange har følt sig tvunget til at gribe ind på valutamarkedet for at svække den lokale Hongkong-dollar og opretholde den tætte tilknytning til den amerikanske dollars værdi.

Ant Group har ikke offentliggjort, hvad provenuet specifikt skal bruges til, men i prospektet fremgår det, at kapitalen vil blive rettet mod en udvidelse af grænseoverskridende betalinger og forbedrede udviklingsmuligheder.

Oprindeligt var der planer om en notering i New York, men Washingtons korstog mod kinesiske teknologivirksomheder har fået stemningen til at vende i lighed med en række andre højt profilerede kinesiske virksomheder inden for især teknologi, der i stedet vender blikket mod Hongkong for at undgå problemer i forbindelse med spændingerne mellem Washington og Beijing.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også