Pfizer vil i dag søge om nødgodkendelse af coronavaccine i USA

Amerikanske Pfizer og den tyske partner Biontech vil i løbet fredag ansøge om en såkaldt nødgodkendelse til selskabernes covid-19-vaccine hos de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

Den første ansøgning om en nødgodkendelse af en coronavaccine bliver nu en realitet, da Pfizer og Biontech i dag vil søge den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om lov til at tage vaccinen i brug allerede i december.

Det skriver selskaberne i en meddelelse. De har samtidig igangsat løbende ansøgninger rundt om i hele verden, herunder Australien, Canada, i Europa og i Japan.

Virksomhederne forventer at producere op til 50 mio. doser globalt set i 2020 og op til 1,3 mia. doser mod slutningen af 2021, og selskaber skriver, at de vil kunne være klar til at distribuere få timer efter en eventuel godkendelse.

En nødgodkendelse vil ifølge selskaberne give mulighed for at bruge vaccinen til amerikanere i risiko-gruppen i USA i løbet af midt til slutningen af december.

"Vores arbejder med at levere en effektiv og sikker vaccine har aldrig været mere presserende, da vi fortsat globalt ser en alarmerende stigning i antallet af patienter med covid-19. Ansøgningen i USA repræsenterer en kritisk milepæl i vores rejse på at levere vaccinen til verden, og vi har nu et mere fuldendt billede af både effektiviteten og sikkerhedsprofilen ved vores vaccine," siger Pfizers adm. direktør, Albert Bourla, i meddelelsen.

Ifølge Pfizer har data fra et fase 3-studie med vaccinen, der er baseret på såkaldt mRNA-teknologi, vist en effektivitet på 95 pct. uden at have nogen alvorlige bivirkninger.

Det tyske biotekselskab Biontech, som er partner i vaccineprojektet, gør det klart, at hensigten er at få vaccinen bredt ud over kloden.

"Ansøgningen i USA er et kritisk skridt på vejen til at gøre vores vaccine tilgængelig til den globale befolkning så hurtigt som muligt. Som et selskab bosat i Tyskland i hjertet af Europa er vores interaktion med EMA af særlig interesse for os, og vi har kontinuerligt leveret data til dem som en del af vores løbende ansøgningsproces," siger Ugur Sahin, der er adm. direktør og medstifter af Biontech, i meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også