Pfizers coronavaccine begejstrer uvildige forskere

"Det er et 'dynamite studie'," siger dansk forsker, som aldrig tidligere har set så overbevisende vaccine-data.
Foto: Jacquelyn Martin/AFP / POOL
Foto: Jacquelyn Martin/AFP / POOL
Af Videnskab.dk

Storbritannien begyndte at bruge vaccinen allerede i forrige uge. 

Siden fulgte Canada og USA, som i denne uge går i gang med at vaccinere udvalgte personer mod corona med en vaccine lavet af forskere fra de to virksomheder Pfizer og Biontech. Det skriver Videnskab.dk.

Og om et par uger kommer vaccinen fra de amerikansk-tyske virksomheder sandsynligvis også til Danmark og resten af EU.  

Coronavaccinen er testet på over 43.000 personer i et afgørende fase 3-forsøg. 

Vaccinen har en effektivitet på 95 pct., har Pfizer-Biontech allerede fortalt til alverdens medier.

Indtil nu har resultaterne dog ikke været publiceret og dermed blåstemplet af et videnskabeligt tidsskrift, som har fået uafhængige forskere til at gå virksomhedernes data efter i sømmene.

Først for et par dage siden publicerede tidsskriftet New England Journal of Medicine resultaterne. Og den videnskabelige publikation lever i høj grad op til forventningerne, siger to uvildige forskere, Videnskab.dk har talt med. 

"Jeg har svært ved at få armene ned. Det er fuldstændig fantastisk," siger lektor Martin Tolstrup, der forsker i vacciner og infektionssygdomme og er laboratorieleder på Aarhus Universitetshospital til Videnskab.dk.

"Det er et dynamite-studie. Jeg har aldrig set vaccine-data der ser så overbevisende ud," fortsætter lektoren, efter at han har læst den videnskabelige artikel.

Professor Camilla Foged, der arbejder med den samme vaccineteknologi, som Pfizer-Biontech bruger, er også begejstret, om end lidt mere afdæmpet. 

"Det ser meget lovende og flot ud. Meget bedre, end jeg turde forvente. Der er bivirkninger, men ikke flere end normalt," siger Camilla Foged, der er professor på Institut for Farmaci på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Forsøget viser, at man med meget stor sandsynlighed er beskyttet mod at blive syg med COVID-19, hvis man får to doser af vaccinen fra Pfizer-BioNTech. 

14 dage efter, at forsøgsdeltagere fik den sidste dosis af vaccinen, var de med 95 procents større sandsynlighed beskyttet mod COVID-19, i forhold til den gruppe der havde fået en saltvandsindsprøjtning.

Forbeholdene

Selv om studiet ifølge de to forskere ser meget lovende ud, nævner de dog et par forbehold: 

Først og fremmest er det ikke sikkert, at vaccinen virker lige så godt ude i samfundet, hvor mange millioner skal have den, som den gjorde i forsøget. 

Forsøget fortæller ikke noget om, hvor længe immuniteten holder ud over de to måneder. 

Og så er der ingen garanti for, at der ikke opstår sjældne bivirkninger, der ikke er blevet spottet i forsøget, når flere millioner verden over bliver vaccineret. 

"Der kan opstå sjældne events, når vaccinen kommer i brug, som man ikke kan gardere sig mod ved at lave et fase 3-forsøg," siger Martin Tolstrup til Videnskab.dk.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Videnskab.dk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også