Watch Medier

Danske aktier på stærkt tilbagetog

Kraftige dyk prægede onsdag flere toneangivende danske aktier. Indekset var onsdag eftermiddag faldet tre procent i det største kursfald siden coronaudbruddet. Foruden gevinsthjemtagning er en mulig forklaring tvungne aktieudsalg hos et amerikansk investeringsselskab.

Vestas-aktien var ramt af faldet. | Foto: vestas

Danske eliteaktier oplevede onsdag meget usædvanlige bevægelser med voldsomme dyk i aktier som Mærsk, Pandora, Rockwool og Vestas.

Til gengæld var der også bemærkelsesværdige stigninger i Ambu og ISS, hvor førstnævnte dog har leveret et nydeligt regnskab, men hvor en stigning på 13 pct. for en analytiker, som Ritzau Finans har talt med, virker overdrevent.

Det danske C25-indeks var onsdag eftermiddag faldet 3,24 procent til indeks 1615 - det største kursfald siden coronaudbruddets start sidste år.

Umiddelbart var det svært at få øje på den præcise årsag til den voldsomme bølgegang i de danske aktier, men udviklingen kan være udløst af problemer hos det amerikanske investeringsselskab Melvin Capital.

Melvin Capital er angiveligt blevet ramt hårdt af ekstreme kursstigninger i den amerikanske virksomhed Gamestop Corporation, som tirsdag steg yderligere 93 pct., og det seneste år er steget med 3300 pct.

Desuden stiger Gamestop voldsomt i det amerikanske formarked onsdag - med ikke mindre end 128 pct. til 338 dollar.

Det stemmer ikke godt overens med investeringsselskabets sats på kursfald i aktien, og tab på den position kan tvinge selskabet til at lukke positioner i andre aktier for at lukke hullerne.

Short-positioner skal måske lukkes

På det danske marked har aktier som Ambu og ISS i en periode været omgærdet af short-interesse, altså hvor investeringsfirmaer har solgt lånte aktier, som de håber at kunne købe billigere tilbage på et senere tidspunkt.

Hvis nogle af de investeringsfirmaer af forskellige årsager er nødt til at lukke de positioner ned hurtigt, skal de ud i markedet for at købe dem tilbage.

Det kan give anledning til store udsving i kurserne og måske være en medvirkende forklaring på at Ambu onsdag middag er steget 13 pct. og ISS med 4 pct.

Omvendt kan nogle også være tvunget til at lukke ned for nogle såkaldte lange positioner, hvor der satses på stigninger, men hvor forskellige omstændigheder kan gøre, at investeringsfirmaer kan være nødsaget til at reducere risici.

Mærsk-aktierne, Pandora, Vestas og Rockwool var onsdag middag alle faldet med omkring 8 pct. Ørsted lå desuden 6,2 pct. lavere, og Bavarian faldt 4,2 pct.

Læs mere her:

Ambu overgår forventningerne i første kvartal og udsteder nye aktier Ambu vil bruge pandemi som rambuk til nye markeder Klinisk studie for nyt Ambu-væksthåb er startet Analytiker ser positivt på Ambus særdeles stærke start på det nyt regnskabsår 

Mere fra Watch Medier

Flere supermarkedskæder dropper Mobilepay

Prisen for at bruge Mobilepay ”stiger betragteligt” for butikkerne, lyder det fra Løvbjerg-kæden. Dagrofa lukker også for betalingsløsningen i Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs