EU-projekt skal få solceller ind i fremtidens vinduer

Citysolar-projektet, som Syddansk Universitet er med i, skal gøre teknologien med energiproducerende, gennemsigtige vinduer mainstream.
Foto: SDU
Foto: SDU

Det er egentlig allerede muligt at placere solceller i vinduer, men de har ikke været hverken særligt effektive eller gennemsigtige.

Det vil EU-projektet Citysolar lave om på, så teknologien i stedet kan blive normalen. Vinduerne skal blive til små kraftværker og gøre bygningerne energineutrale.

"Der er sket en utroligt positiv udvikling inden for nye halvledende materialer til organiske solceller. Sammenholdt med udviklingen inden for solceller baseret på perovskit materialer betyder det, at vi med vores unikke koncept med tandem-solceller kan sprænge rammerne for effektivitet i PV-vinduer," siger professor MSO ved Syddansk Universitet Morten Madsen.

Strømproducerende vinduer kaldes på engelsk ’photovoltaic windows’, mens det i almindelige tale blot hedder PV-vinduer, og de findes som nævnt allerede på markedet. Det er mere gennemsigtigheden på PV-vinduerne, det kniber med.

Problemet er ifølge Citysolar to modsatrettede kræfter, nemlig effektivitet og gennemsigtighed.

De gennemsigtige PV-vinduer har ikke været i stand til at absorbere nok energi til at genere elektricitet på et niveau, hvor det har givet mening. Omvendt har de effektive vinduer ikke været gennemsigtige nok.

Citysolar-projektet vil fremstille en form for tandemkonstruktion, der skal være bestående af perovskit og organiske solceller.

Ifølge projektet, har mineralet perovskit ikke blot vist sig at være billigt, men også ekstremt effektivt, når det gælder om at omdanne solens stråler til elektricitet.

Tandemsolcelle-konceptet kombinerer et lag organiske solceller med en tynd film af perovskit. 

"Gennem nye koncepter indenfor modulintegration og lysstyrende film, samt de nye materialer, vil vi opnå en effektivitet på over 15 pct., hvilket understøttes af konsortiets beregninger. Nu skal vi så bevise det og føre det ud i livet," siger Morten Madsen.

Nye standarder

Kombinationen af organiske solceller og perovskit har ifølge Citysolar den fordel, at de to typer kan justeres til at absorbere forskellige bølgelængder af solens stråler.

Tandemsolcellen høster hovedsageligt energi fra solens infrarøde og ultraviolette stråler, men ikke det synlige lys. Det gør det muligt at sætte nye standarder for effektivitet i semi-transparente PV-vinduer.

Projektets aktører er ikke blot sammensat af akademikere fra hele verden, men også flere industrielle aktører. I projektets partnerkreds finder man både SMV’er og store internationale virksomheder.

"Det er særdeles vigtigt at stærke industrielle virksomheder er tilknyttet projektet, som kan demonstrere, hvordan konceptet kan integreres i kommercielle produkter," siger Horst-Günter Rubahn, leder af Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet, som står for den danske del af projektet.

Citysolar-projektet løber i tre år. Det er målet at bygge en demonstrationsmodel på over 100 cm af det unikke koncept baseret på tandem-solcellerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også