Watch Medier

Moderna sender vaccine mod problematisk coronavariant til test

Det amerikanske medicinalselskab Moderna har sendt en vaccinekandidat mod den sydafrikanske coronavariant B1351 til klinisk forsøg. Den nye vaccine skal bruges som en booster-dosis.

Foto: Cooper Neill/REUTERS / X03216

Det amerikanske medicinalselskab Moderna er klar til at teste en vaccine udviklet specifikt mod den sydafrikanske coronavariant.

Det oplyser selskabet sent onsdag aften dansk tid.

Der er tale om test af en såkaldt booster-dosis, der skal øge effekten over for coronavarianten B1351. Varianten blev opdaget i Sydafrika i slutningen af sidste år.

Moderna oplyser, at selskabets nye vaccinekandidat nu er blevet sendt afsted til USA's Nationale Institut for Sundhed (NIH) for at blive testet.

"Vi ser frem til at begynde kliniske studier af vores variant-booster. Og vi er taknemmelige for NIH's fortsatte samarbejde med at bekæmpe denne pandemi," siger administrerende direktør Stéphane Bancel.

Svagere effekt over for sydafrikansk variant

Moderna har tidligere meldt ud, at dets coronavaccine, som Danmark har bestilt millioner af, også er effektiv mod de nye og mere smitsomme varianter af coronavirus.

Men når det gælder den sydafrikanske variant, har laboratorietest vist, at vaccinens neutraliserende effekt er seks gange lavere end over for den britiske variant, B117.

Den sydafrikanske variant af coronavirus består blandt andet af en mutation, som ifølge Statens Serum Institut, SSI, gør, at varianten kan være særdeles modstandsdygtig over for de allerede godkendte vacciner.

Moderna eksperimenterer med flere måder at bruge den nye booster-dosis på for at opnå den bedste beskyttelse.

Normalt skal der gives to doser af Moderna-vaccinen med fire ugers mellemrum, for at den beskytter optimalt mod coronavirus.

Men ifølge selskabet kan det blive nødvendigt at give den nye booster som en opfølgende vaccine til de to stik.

Moderna afprøver også at blande den nye og gamle vaccine med hinanden og bruge to skud med kombinerede vaccine som den primære vaccine mod covid-19.

Selskabet oplyser også onsdag, at det har hævet målet for dette års vaccineproduktion fra 600 til 700 millioner doser.

EU-aftale med Moderna fordobler levering af vaccinedoser i år

Moderna vil booste sin vaccines virkning mod nye varianter 

Mere fra Watch Medier

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en såkaldt windfall-skat kun vil sende få milliarder kroner i den danske statskasse.

Mærsk-flåden skruer farten ned

Mærsks flåde af containerskibe vil sænke farten og spare brændstof som reaktion på det markante dyk i fragtefterspørgslen, fastslår topchef Søren Skou i interview med Reuters.

Elgiganten må vinke farvel til salgsrekord efter et todelt år

Elgiganten fortsætter i sit nye årsregnskab takterne fra året før med en næsten uændret omsætning på over 7 mia. kr. og et let forbedret overskud på 103,4 mio. kr. Det skæve regnskabsår var dog præget af meget skiftende tendenser. ”Vi kom ud af pandemien med rygvind, inden vi har set en opbremsning i markedet,” forklarer topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs