Moderna sender vaccine mod problematisk coronavariant til test

Det amerikanske medicinalselskab Moderna har sendt en vaccinekandidat mod den sydafrikanske coronavariant B1351 til klinisk forsøg. Den nye vaccine skal bruges som en booster-dosis.
Foto: Cooper Neill/REUTERS / X03216
Foto: Cooper Neill/REUTERS / X03216
AF ritzau

Det amerikanske medicinalselskab Moderna er klar til at teste en vaccine udviklet specifikt mod den sydafrikanske coronavariant.

Det oplyser selskabet sent onsdag aften dansk tid.

Der er tale om test af en såkaldt booster-dosis, der skal øge effekten over for coronavarianten B1351. Varianten blev opdaget i Sydafrika i slutningen af sidste år.

Moderna oplyser, at selskabets nye vaccinekandidat nu er blevet sendt afsted til USA's Nationale Institut for Sundhed (NIH) for at blive testet.

"Vi ser frem til at begynde kliniske studier af vores variant-booster. Og vi er taknemmelige for NIH's fortsatte samarbejde med at bekæmpe denne pandemi," siger administrerende direktør Stéphane Bancel.

Svagere effekt over for sydafrikansk variant

Moderna har tidligere meldt ud, at dets coronavaccine, som Danmark har bestilt millioner af, også er effektiv mod de nye og mere smitsomme varianter af coronavirus.

Men når det gælder den sydafrikanske variant, har laboratorietest vist, at vaccinens neutraliserende effekt er seks gange lavere end over for den britiske variant, B117.

Den sydafrikanske variant af coronavirus består blandt andet af en mutation, som ifølge Statens Serum Institut, SSI, gør, at varianten kan være særdeles modstandsdygtig over for de allerede godkendte vacciner.

Moderna eksperimenterer med flere måder at bruge den nye booster-dosis på for at opnå den bedste beskyttelse.

Normalt skal der gives to doser af Moderna-vaccinen med fire ugers mellemrum, for at den beskytter optimalt mod coronavirus.

Men ifølge selskabet kan det blive nødvendigt at give den nye booster som en opfølgende vaccine til de to stik.

Moderna afprøver også at blande den nye og gamle vaccine med hinanden og bruge to skud med kombinerede vaccine som den primære vaccine mod covid-19.

Selskabet oplyser også onsdag, at det har hævet målet for dette års vaccineproduktion fra 600 til 700 millioner doser.

EU-aftale med Moderna fordobler levering af vaccinedoser i år

Moderna vil booste sin vaccines virkning mod nye varianter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også