Watch Medier

Maersk vurderer oprydning i Suez vil tage mindst seks dage

Verdens største containerrederi Maersk regner med, at oprydningen i Suez Kanalen vil tage mindst seks dage, oplyser rederiet til ShippingWatch. Situationen kan have vidtrækkende konsekvenser for containertraffiken.

Selv når Ever Given er på et tidspunkt er kommet helt fri, er der en række ubesvarede spørgsmål - f.eks. om man vil genåbne Suez-kanalen, og hvor mange skibe der vil kunne sejle gennem kanalen de kommende dage, lyder det fra Maersk. | Foto: -/AFP / AFP

Maersk siger til ShippingWatch, at det vil tage midst seks dage at få ryddet op i situationen ved Suez-kanalen, hvor næsten 400 skibe nu ligger og venter på at sejle igennem den vigtige passage. Rederiet venter nu på at høre mere om, hvordan køen af skibe skal håndteres i de kommende dage.

Uanset hvad, vil det lægge mere pres på en allerede presset sektor.

Containerskibet Ever Given ser mandag morgen ud til at være gravet helt eller delvis fri i Suez-kanalen, således som mydnighederne har bekræftet, men Maersk, verdens største containerrederi, vil afvente flere oplysninger fra myndighederne om, hvordan situationen vil blive håndteret.

"Vi kan ikke sige noget konkret på det her tidspunkt. Om det er 12 timer, 24 timer eller 48 timer, gør jo en forskel. Så vi venter stadig på, at Suez Canal Authority fortæller os, hvad der sker, og hvor meget tid de skal bruge for at gennemføre slæbebådsoperationerne," siger en talsperson fra Maersk til ShippingWatch mandag morgen.

Maersk skrev i en opdatering udsendt søndag, at containerrederiet og dets partnere har tre skibe, der venter i selve kanalen, og 27 skibe, som ligger i kø uden for den vigtige vandvej.

Selv når skibet er fri, er der en række ubesvarede spørgsmål, der vil påvirke situationen og trafikken fremadrettet.

"Derefter har vi brug for at vide, om de har tænkt sig at genåbne kanalen, og hvis ja, hvor mange skibe vil være i stand til at sejle gennem kanalen i de kommende dage," siger talspersonen og påpeger, at Suez-kanalen nu har været blokeret i seks dage. Det betyder, at der er seks dages trafik, der skal håndteres i den kommende tid.

Maersk havde søndag valgt at sende 15 containerskibe syd om Afrika i stedet for at ligge stille ud for Suez. Rederiet kan endnu ikke bekræfte, om flere skibe vil blive sendt på den længere rute sydpå.

Men det er allerede sikkert, at situationen i Suez-kanalen vil spille ind på containertrafikken i den kommende tid. Markedet er allerede rødglødende på grund af coronavirus-pandemien og en mangel på containere og udstyr, som har forsinket skibe og skubbet fragtraterne i vejret.

"Nu har kanalen været blokeret i seks dage, så nu skal der bruges mindst seks dage for at få ryddet køen i kanalen. Det vil lægge yderligere pres på kapaciteten i containerbranchen. Der vil nu også være køer i havne i Middelhavet og ud i Europa generelt," lyder det fra containerrederiet.

Ever Given giver sig

Mandag morgen bekræftede kanalmyndigheden Suez Canal Authority, at det Evergreen-ejede containerskib Ever Given  er blevet gravet delvist fri.

Det er nærmere bestemt lykkedes at grave 80 pct. af skibet frit, og den seneste opdatering lyder på, at et nyt forsøg på at grave vil gå i gang omkring middag lokal tid.

Antallet af skibe, der ligger og venter for at komme igennem kanalen, er steget dag for dag. Mandag morgen er der ifølge Leth Agencies 367 skibe, der venter på at passagen åbnes igen.

Trafikprop i Suez vil give efterdønninger på containermarkedet i op til tre måneder 

Egyptiske myndigheder bekræfter at Ever Given er næsten gravet helt fri 

Slæbebåde og udgravning får gang i roret på strandet gigaskib

65 pct. af containerskibene er forsinkede - Suez-trafikprop kan forværre det 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs