Watch Medier

Ærgerlig Danske Bank-direktør afviser anklager om grådighed

Det er ikke grådighed, men nødvendighed, der har ført til negative renter til privatkunder, lyder det fra den nytiltrådte topchef i Danske Bank, Carsten Egeriis, efter kritik fra erhvervsministeren.

Danske Banks nye topchef, Carsten Egeriis, ville germe låne flere penge ud i stedet for at sætte dem i Nationalbanken til negativ rente. | Foto: Søren Bidstrup

Grådighed hos bankerne har ført til negative renter over for privatkunder med store opsparinger, lød det tirsdag fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) på Facebook.

Meldingen kom, efter at både Danske Bank og Nordea har sænket grænsen for, hvornår privatkunder skal betale minusrenter af opsparingen til 100.000 kr. - hvilket angiveligt svarer til et sølvbryllup ifølge den socialdemokratiske ministers erfaring.

"Jeg er ked af at se ordet "grådigt" blive brugt. For jeg føler virkelig, at vi i bankerne har været en del af at hjælpe samfundet igennem coronakrisen," siger Danske Banks nye adm. direktør Carsten Rasch Egeriis.

"Vi ser en stor opgave i at understøtte økonomien i Danmark, og når man tager et skridt tilbage, så har bankerne i årevis selv dækket omkostningerne for negative renter. Men vi er nødt til at have en profitabel banksektor med tilfredsstillende afkast på den allokerede kapital. Ellers kan vi ikke understøtte kunderne og økonomien," siger han.

De negative renter kom først til sektoren i 2012, hvor Nationalbankens ledende rente røg under nul. Det var dog en kortvarig affære, men et par år senere blev renten negativ igen og har været det siden. Det betyder, at hvis banker ikke kan låne indlån ud, så må de sætte pengene i Nationalbankens indskudsbeviser.

I skrivende stund koster det 0,5 pct.

Ville elske at låne flere penge ud

Det er umiddelbart lettere at holde prisen på 0,5 pct. op mod det, bankerne kræver på indlånet. Men dette er ikke hele historien. For den anden side af regnestykket er altså, at pengene kan lånes ud til andre kunder. Det er sådan, at bankvirksomhed har fungeret siden tidernes morgen.

Derfor er Nationalbankens pris altså en slags marginal pris, mens den reelle pris - eller omkostning ved indlånet - ofte er lavere. Hvad den interne rente i Danske Bank er, vil Egeriis dog ikke lige ud med.

"Vores priser reflekterer markedspriserne, og hvad det koster at sætte penge i Nationalbanken," siger han.

Men I kan vel låne en del af indlånet ud?

"Vi ville elske at låne flere penge ud med en god og robust risikoappetit. Sådan har det altid været. Men situationen er sådan, at realkreditsystemet ikke fundes (finansieres, red.) af indlån, og derfor har Danmark meget store indlånsoverskud, og tilsvarende er efterspørgslen på kredit lavere. Man er nødt til at kigge på de to komponenter sammen," siger Egeriis.

Men hvis du kigger på de to komponenter, får du vel et tal for, hvad 1 kr. i indlån koster jer?

"Ja, og som jeg siger, så afspejler vores pris for indlån direkte de priser, Nationalbanken sætter."

Opjustering udestår

Danske Bank oplyser dog i regnskabet, at den samlede renteindtægt svarer til 0,71 pct. af udlån og indlån lagt sammen. Her er der tale om et fald fra 0,76 pct. i samme kvartal året forinden. Adspurgt, om prisstigningen vil ændre dette, lyder det:

"Det er et miks af forskellige ting. Vi ser en lavere efterspørgsel på kredit hos både store og mellemstore virksomheder, og der er stadig en koncentration af indlån i de nordiske lande. Men vi har fuldt fokus på vores netto renteindtægter, og den prisændring, vi har annonceret, vil hjælpe os. Og så håber vi, at der kommer efterspørgsel på lån, når økonomien kommer igang igen," siger Carsten Egeriis.

Han fortæller, at der ikke er et konkret tal for, hvad renteindtægter i forhold til udlån og indlån skal ligge på.

"Vi fokuserer på at låne penge ud til kunderne, men det skal være på en måde, der er profitabel for banken. Det er bedst for både kunderne og samfundet, hvis banken tjener penge," siger han.

Banken tjente 3,1 mia. kr. efter skat i årets første kvartal, mens man på helårsbasis venter 9-11 mia. kr. De kommende kvartaler skal altså byde på en nedadgående bundlinje, hvis ikke målet skal overgås. Adspurgt, hvorfor der endnu ikke er en opjustering, svarer Egeriis:

"Vi er meget tilfredse med første kvartals resultat, men vi kigger også ind i en usikker makroøkonomisk fremtid, så vi venter og ser, hvordan økonomien ser ud, når genåbningen er i gang."

Banken har i øvrigt haft en fremgang i indtægterne på 17 pct. i kvartalet sammenlignet med samme periode sidste år.

Læs mere her:

Minister om negative renter: Banker må tjene penge andre steder

Erhvervsminister indkalder Finans Danmark til møde om negative renter: "Grænsen er nået" 

Danske Bank fik markant fremgang i første kvartal

Danske Bank følger Nordea: Flere skal betale negative renter

Danske Bank forventer en halv milliard fra skrappere renter på indlån

Analyse: Nordeas nye rentemanøvre kan løse et af bankernes største problemer 

Mere fra Watch Medier

Flere supermarkedskæder dropper Mobilepay

Prisen for at bruge Mobilepay ”stiger betragteligt” for butikkerne, lyder det fra Løvbjerg-kæden. Dagrofa lukker også for betalingsløsningen i Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs