Watch Medier

Ny NNIT-topchef ser kæmpestyrke i arven fra Novo Nordisk: "Det er en unik position"

NNIT's nytiltrådte topchef, svenske Pär Fors, har ikke lige foreløbig planer om store forandringer i den danske it-virksomhed. "Jeg synes, NNIT er et fantastisk selskab, og man har allerede en meget fokuseret strategi," siger han og peger på "et helt specielt DNA" i NNIT.

Foto: NNIT/PR

Hylderne i reolen er gabende tomme, og de klassiske rammer med familiefotos er endnu ikke flyttet ind på skrivebordet.

Det er ikke så mærkeligt, at det personlige touch er sparsomt i det store hjørnekontor, for Pär Fors har kun haft sit navn på døren i godt og vel 24 timer, da ITWatch møder den nye NNIT-direktør på kontoret i Søborg.

Den svenske Pär har netop afløst den danske Per i rollen som topchef for it-selskabet. I 14 år var Per Kogut NNIT's ansigt udadtil, men i mandags overtog 55-årige Pär Fors den rolle, da han satte sig i direktørstolen.

"Det er meget vigtigt at være ydmyg over for det ansvar, man har," siger Pär Fors.

"NNIT er et stort selskab med en masse mennesker, og det er klart, at jeg har et ekstra stort ansvar for udviklingen af selskabet, og det har jeg en stor ydmyghed over for."

Jeg er fuld af operationel energi, så det var sådan en rolle, jeg gerne ville have.

Pär Fors, adm. direktør, NNIT

Den nye direktør arbejdede indtil for et år siden som skandinavisk direktør for it-selskabet CGI. Han havde siddet på posten i seks år og inden da arbejdet i selskabet i en årrække.

"I vores branche er seks år ret længe," siger Pär Fors og fortsætter:

"Jeg ved godt, at Per (Kogut, red.) arbejdede her i knap 15 år – og det er meget længe – men seks år er ganske lang tid, og jeg følte mig klar til at prøve noget nyt."

Pär Fors valgte derfor at stoppe i CGI uden at have et nyt job på hånden. Han understreger, at afskeden med CGI var en "lykkelig skilsmisse", og at det var en fælles beslutning mellem ham og selskabet, at han skulle videre.

NNIT ticked all the boxes

I et års tid gik Pär Fors rundt og spekulerede på, hvad han skulle kaste sig over. Det var en form for sabbatår, hvor Pär Fors havde god tid til at vurdere sit næste træk. Skulle han bruge endnu mere tid på bestyrelsesarbejde eller måske arbejde som konsulent?

Efter en god portion tænketid måtte Pär Fors erkende, at ingen af delene ville passe ham. Han ville have et job, hvor han var helt tæt på den daglige drift i en større virksomhed.

"Jeg er fuld af operationel energi, så det var sådan en rolle, jeg gerne ville have."

Derudover ville Pär Fors også gerne blive i tech-branchen, hvor han har arbejdet i hele sin karriere. Så da muligheden bød sig for at arbejde som topchef i NNIT, slog svenskeren til. NNIT ticked all the boxes, som han siger.

"Jeg kendte godt NNIT i forvejen, da jeg har arbejdet en del i Danmark og været ansvarlig for den danske forretning i CGI, imens jeg boede i Sverige," siger Pär Fors.

"Så da jeg talte med Carsten Dilling (bestyrelsesformand i NNIT, red.) og resten af bestyrelsen, tænkte jeg, at det lød virkelig interessant."

Et stærkt DNA

Det selskab, som Pär Fors nu sætter sig i spidsen for, har de seneste år kæmpet med flere udfordringer. Den største har været, at Novo Nordisk, som NNIT udspringer fra, har skruet mere og mere ned for samarbejdet med it-selskabet, hvilket har kostet på bundlinjen. 

Umiddelbart ser Pär Fors dog mere Novo Nordisk-historikken som en fordel.

"Alle virksomheder har en historie og et DNA. NNIT har et helt specielt DNA, og arven fra Novo Nordisk har skabt et helt unikt selskab. Der findes ikke andre virksomheder som NNIT i branchen," siger direktøren.

Han peger på, at historikken med Novo Nordisk betyder, at NNIT kan differentiere sig fra konkurrenterne, når det gælder det globale life science-marked, som NNIT satser benhårdt på.

"Der er mange, der er lige så gode på it, hvis jeg skal være ærlig. Men vores fordel er, at vi både forstår at levere it-løsninger, men også forstår vores kunders forretning i life science-industrien. Og det er en unik position."

Der er mange, der er lige så gode på it, hvis jeg skal være ærlig. Men vores fordel er, at vi både forstår at levere it-løsninger, men også forstår vores kunders forretning i life science-industrien.

Pär Fors, adm. direktør, NNIT

Pär Fors har ikke lyst til at snakke om strategi og forretningsmål endnu. Det er for tidligt, og han skal lige lande i NNIT først, lyder det.

Den nye direktør understreger i stedet, at han hits the ground running. NNIT har gang i en masse projekter, som skal leveres til kunderne, og forretningen skal køre videre som hidtil, selvom Pär Fors har overtaget direktørstafetten.

"Det er frem for alt business as usual. Nu skal jeg tale med en masse mennesker – både ansatte og kunder – og så må vi se, om jeg kommer til at ændre lidt på nogle ting fremover. Men det er ikke noget, der kommer til at ske nu."

Ifølge Pär Fors står NNIT på et "fantastisk fundament", der fremover skal bygges videre på.

"Jeg har ikke nogen plan eller et mål om, hvordan NNIT skal se ud. Jeg synes, NNIT er et fantastisk selskab, og man har allerede en meget fokuseret strategi."

"Der findes ingen andre it-selskaber, der som os har en fokuseret strategi på det globale life science-marked og samtidig har en stærk position i Danmark," tilføjer han.

"Vores råmateriale er mennesker"

Det, som Pär Fors først og fremmest vil have fokus på hos NNIT, er et godt lederskab. Ifølge den nye direktør fokuserer han i sine langsigtede planer lige så meget på medarbejdernes udvikling som på forretningens udvikling.

"Vi er et people company. Vores råmateriale er mennesker, så lederskab er alt. Det er afgørende, at vi formår at bygge et selskab, som de ansatte gerne vil investere deres karrierer i, og hvor de gerne vil udvikle sig selv og deres kompetencer."

Hvis organisationen er på plads, bliver produktet og leveringen til kunderne langt bedre, lyder det. Derfor er Pär Fors' passion at bygge ledelsesteams, der trives sammen, siger han.

"Det gælder ikke bare dem omkring mig selv og det team, jeg arbejder tæt med, men alle ledere ude i hele selskabet. Det er grundfundamentet i en god organisation."

"Jeg har ikke nogen plan eller et mål om, hvordan NNIT skal se ud. Jeg synes, NNIT er et fantastisk selskab, og man har allerede en meget fokuseret strategi," siger Pär Fors, der er ny adm. direktør i NNIT. | Foto: NNIT/PR
I et selskab som NNIT er der mange ledere, som står i spidsen for mindre teams med 10-20 medarbejdere. Derfor er alle mellemlederne meget vigtige, pointerer Pär Fors.

"De er helt centrale," siger han og fortsætter:

"Så det er vigtigt, at man investerer penge og energi i lederudviklingsprogrammer og sikrer, at den rette mand og kvinde er på den rette plads."

What's cooking

For Pär Fors er de mennesker, han arbejder tættest sammen med, en form for familie. Når man bruger så meget tid sammen, kommer man tæt på hinanden, og hos NNIT bliver den øverste ledelse Pär Fors' nye arbejdsfamilie.

Mandag – på direktørens første arbejdsdag – havde Pär Fors sit første møde med ledelsen.

"Det var ikke et strategimøde, men mere en beskrivelse af what's cooking," fortæller han.

Udover mødet med topledelsen bød mandagen også på et væld af andre møder med folk i NNIT-huset, så da den nye direktør landede på det hotel, han midlertidigt bor på, var hovedet godt brugt. Han spiste en hurtig middag og derefter begav han sig ud på en gåtur i Københavns gader.

"Jeg tænker rigtig godt, når jeg går. Tidligere løb jeg meget, men så fik jeg problemer med knæet, så nu går jeg," siger Pär Fors.

På sin gåtur forsøgte direktøren at få styr på alle de navne og ansigter, han havde mødt på sin første arbejdsdag. De blev ligesom lagt på plads i hovedet, siger direktøren.

Et eventyr for familien

Gåturen rundt i København var også en god mulighed for at lære Pär Fors' nye by at kende. Skiftet til NNIT betyder nemlig også, at Pär Fors flytter fra Stockholm til København med sin kone og to børn, der efter sommerferien skal gå i skole i Danmark.

"Det er et eventyr for hele familien. Mine børn vil lære en ny kultur, og de vil opleve, at Danmark og Sverige faktisk ikke er det samme."

Vi er et people company. Vores råmateriale er mennesker, så lederskab er alt.

Pär Fors, adm. direktør, NNIT

Det har ikke været en livslang drøm for Pär Fors at bo i København, men familien har længe snakket om at flytte til udlandet. Og hvis den nye NNIT-direktør skulle vælge en ny hjemby i Norden, skulle det helt sikkert være den danske hovedstad.

"København er helt klart den by i Norden, som jeg bedst kan lide udover Stockholm."

I Sverige boede familien i hus i forstaden, men nu er planen, at de skal rykke ind i en lejlighed i det centrale København.

"Nu vil vi prøve city life," smiler direktøren.

Spørgsmålet er bare, hvor familien skal slå sig ned, når konen og børnene hiver teltpælene op og flytter ned til NNIT-direktøren i slutningen af juni.

"Når jeg spørger kunder og ansatte, hvor man skal bo, så får man mange forskellige svar. Så det er svært at vælge," siger Pär Fors.

Indtil videre fortsætter topchefen med at gå en masse ture og fornemme de forskellige bydele i København. Umiddelbart er der grundlag for en del flere gåture rundt i gaderne, da der stensikkert er en del tanker om alt det nye, der skal styr på hos direktøren i den kommende tid.

Her er den nye NNIT-boss

Mr. NNIT træder tilbage 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs