
Blockchain-platformen Tradelens, der er udviklet af A.P. Møller-Mærsk og teknologiselskabet IBM, er gået i luften i Kina.
Det oplyser A.P. Møller-Mærsk i en pressemeddelelse.
Platformen startede op på det kinesiske marked den 10. maj og har siden da fået mindst ti kinesiske medlemmer ombord. Heriblandt to havnegrupper og otte udbydere af logistik på land.
Tradelens benytter blockchain-teknologi til på sikker vis at udveksle informationer i forbindelse med containerfragt og til at spore gods verden over.
Målet er at skabe et bredere og mere pålideligt samarbejde på tværs af de globale forsyningskæder. Platformen rummer blandt andet en elektronisk udgave af det fragtbrev, som følger med en fragt.
"Tradelens-platformen er bygget af industrien og til industrien og er designet til at skulle modernisere fragt på en række vigtige punkter," skriver Mærsk i meddelelsen.
"Gennem platformen får kunderne mulighed for at følge en containertransport hele vejen igennem forsyningskæden og kan samarbejde med deres logistik- og handelspartnere, inklusive at dele dokumenter via blockchain, som giver et omfattende billede af vareflowet," tilføjer selskabet.
Det store kinesiske marked er et vigtigt step for Mærsk-satset, men adgangen til Kina har krævet, at Tradelens fik en lokal partner ombord. Det er nu faldet på plads.
"Fordelen ved direkte forbindelser i Kina er, at vi får bredere og dybere information, fordi vi får det direkte fra dem, der også kontrollerer informationer," siger Mike White, der er administrerende direktør for Tradelens, til Ritzau Finans.
Åben for samarbejde med konkurrent
I begyndelsen kæmpede platformen for at lokke flere af de store rederier med ombord, som frygtede at dele deres data med konkurrenten Mærsk.
Det har siden hen fået Mærsk til justere ejerstrukturen og understrege, at der er tale om en neutral digital platform, som Mærsk blot har været med til at udvikle.
Mærsk har efterfølgende fået tilslutning fra flere af de store konkurrenter, mens andre fortsat glimter ved deres fravær. Heriblandt japanske ONE og tyske Hapag-Lloyd, der ellers tidligere er blevet annonceret som en del af platformen, men som endnu ikke er koblet op.
Sidstnævnte har til gengæld tilknyttet sig en kinesisk konkurrent, platformen GSBN, der er udviklet af blandt andet Kinas største containerrederi, Cosco.
"Efterhånden som platformsløsninger udvikler sig i industrien, forventer vi, at der vil være mange platforme, som fokuserer på noget forskelligt. Som det ser ud lige nu, ser jeg ikke, at der findes én platform, som kan løse alle problemer for alle dele af industrien," siger Mike White.
Han ser derfor gerne, at Cosco på sigt kan blive en del af Tradelens.
"Vi har allerede haft samtaler med Cosco, og vi er åbne for at forbinde os med dem, enten som et fuldt netværksmedlem, eller hvis de blot vil sende data til individuelle kunder, der efterspørger det," siger Mike White.
"Vi har for noget tid siden haft indledende snakke med dem om, hvordan vi kan forbinde os, efterhånden som platformene udvikler sig," fortsætter han.
Han uddyber, at han ser tilstedeværelsen af platforme som et tegn på, at industrien bakker op om teknologien og den stigende digitalisering.
"Blockchain-teknologien er god, når man skal sende følsom information, så det kun når frem til de mennesker, der skal have den information i hænderne. Det er vi alle sammen tilhængere af, så det er positivt, at der bakkes op om den model," siger Mike White.
Tradelens har været lanceret siden 2018 og benyttes ifølge meddelelsen i dag af over 300 organisationer samt ti containerrederier og indeholder data fra over 600 havne og terminaler. Ifølge Mike White dækker Tradelens 50 pct. af containertransporten verden over.
Læs mere her:
Tradelens-chef håber snart at få to store Maersk-rivaler endeligt ombord
Mærsk-chef for blockchain-sats ser mere aktivitet efter coronapandemi