Watch Medier

Nuuday med ny strategi: TV rykker ned ad listen efter kundeflugt

De to tidligere TDC-selskaber Nuuday og TDC Net er sluppet vidt forskelligt fra skilsmissen. Men begge arbejder på at nedbringe den kompleksitet, de har arvet fra moderkoncernen, forklarer direktørerne. Nuuday vil tilmed satse fuldtonet på mobil og bredbånd og mindre på TV.

Adm. direktør i TDC Net Andreas Pfisterer. | Foto: PR/TDC

Skilsmissen mellem de to TDC-selskaber TDC Net og Nuuday blev fuldbyrdet ved nytår, og i dag kunne de to teleselskaber hver for sig fremlægge tal for 2021 og fjerde kvartal, der stritter i vidt forskellige retninger.

Mens Nuuday døjer med kundeflugt og kæmper for at stabilisere kundebase og omsætning, tøffer TDC Net stille og roligt derudaf med den mere stabile infrastrukturforretning, der primært handler om at grave fiber i højt tempo og bygge mobilmaster. Og om at gøre det så billigt som muligt.

Men begge selskaber har overtaget en utidssvarende digital arv og et stort behov for at investere, forklarer både adm. direktør i Nuuday Jon James og adm. direktør i TDC Net Andreas Pfisterer til ITWatch.

Begge har brugt månederne frem til nu på at tune ind på den opgave, der ligger til dem på den anden side af skilsmissen, hvor begge selskaber i princippet kan blive solgt fra eller børsnoteret selvstændigt, hvis ejerne ATP, PKA og PFA, der købte TDC sammen med banken Macquarie, beslutter det.

Stabilisering er vigtig

Her har Jon James tidligere til ITWatch beskrevet, at hans opgave er at digitalisere sig til en bedre kundeoplevelse. Det gentager han nu, efter at Nuuday tidligere i dag kunne fremvise et lidt lunkent kvartalsregnskab med sivende tv- og bredbåndskunder, men fremgang på antallet af mobilkunder.

”Jeg er meget tilfreds med at se, at de tidligere tegn på, at vores transformation er ved at vise sig. Vores fokus er på at stabilisere vores kundebase og på investere i en bedre kundeoplevelse,” siger han til ITWatch.

Men det er ikke alle produkter, han anser for at være vækstområder. Tværtimod peger Jon James entydigt på mobil og højhastigheds bredbånd som fremtidens kerneprodukter for Nuuday. Men den tidligere pengekalv, kabel-tv, vil være i tilbagegang.

”Kabel-tv er et vigtigt produkt, men det er et legacy-produkt. En stærk, fremtidsorienteret teleudbyder skal ikke satse på vækst i kabel-tv, men på solide tilbud på mobil og på højhastighedsbredbånd,” siger han og uddyber:

”Vi ser, at kunder over hele verden vælger mindre kabel-tv-pakker eller helt fravælger dem. Vi arbejder med at udvikle vores tilbud inden for underholdning, så de bliver attraktive for kunderne. Men fremtiden for os ligger i produkter til mobil og til højhastigheds bredbånd.”

Jon James understreger, at tv fortsat er et vigtigt produkt for Nuuday - og at Nuuday fortsat arbejder på at udvikle sine underholdningstilbud til kunderne, især i regi af Yousee.

Der ligger dog en langvarig opgave for koncernen i at modernisere den digitale platform. Her har Jon James tidligere nævnt, at Nuuday har store planer.

”Vi investerer massivt i vores digitale platform, men det vil tage år, ikke måneder at udskifte det it, vi har overtaget fra TDC,” siger han.

Ruller fiber ud med høj fart

Hos den anden del af skilsmissen, TDC Net, kunne man tidligere i dag fremvise en fremgang i driftsindtjeningen, der dog blandt andet skyldes, at TDC Net forsat høster besparelser.

”Vi vil bruge det momentum, vi har fra vores udrulning, hvor vi i kvartalet fik 38.000 nye husstande på, og hvor vi håber at kunne få yderligere 100.000 på fiber i 2022,” siger Andreas Pfisterer til ITWatch.

Han peger dog også på, at et fokusområde er at få nedbragt den kompleksitet, der er fulgt med fra TDC-tiden:

”Vi skal høste besparelser gennem automatisering, forsimpling og ved at slippe af med den kompleksitet, vi har nu. Det vil give os et stort løft, når vi lykkes med det,” siger han.

TDC Net-direktøren lægger ikke skjul på, at han er tilfreds med at kunne fremvise sit første regnskab med foden under eget bord, hvor der er fremgang på flere væsentlige parametre:

”Vi har investeret på et højt niveau, nedbragt vores omkostninger og haft fremgang, trods stigende priser på energi. Det er ellers dyrt, når man driver både master og datacentre, men vi har evnet at mitigere dette område, fordi de elpriser, vi betaler, er blevet låst i lange kontrakter,” siger Andreas Pfisterer.

I det forløbne år har det flere gange været fremme, at Nuuday er oplagt som opkøbskandidat, hvis ejerne skulle vælge at lave en exit. Andre har nævnt, at TDC Net faktisk kan vise sig at blive frasolgt først, fordi selskabet sidder på værdifuld infrastruktur.

Ikke kannibalisering

Her har efterspørgslen på fiber været stærk, og travlheden fik tidligere i år Fastspeed og Telenor til at takke nej til nye kundeforhold, der kræver et besøg af en tekniker fra TDC net, fordi de for ofte aflyser eller forsinkes.

”Vi har en stærk base på både fiber og 5G. Men vi kan virkelig mærke, at der er efterspørgsel i markedet efter gravekapacitet, og det er en nøgleprioritet for os det kommende år at levere.”

Han nævner blandt andet 5G som et område, der vil udvikle sig hastigt i 2022. Men det vil ikke erstatte fiberen, mener han:

”Vi har ikke en forventning om, at 5G kommer til at kannibalisere fiber. Det er ikke økonomisk at levere 5G til almindelige husholdninger, men der kan selvfølgelig være segmenter i markedet, der foretrækker det.”

Selv om de to selskaber har aflagt hvert deres regnskab, var de faktisk fortsat i samme selskab, da pengene blev tjent. Regnskabet dækker 2021, men først ved indgangen til 2022 blev de to selskaber skilt ad.

Nuuday-chef: Det haster med digitalisering

Mere fra Watch Medier

MT Højgaard skifter ud på topposten

Henrik Mielke fik halvandet år i stolen hos entreprenørselskabet MT Højgaard, før der igen er udskiftning. Afløser har fortid hos Huscompagniet og NCC.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs