Watch Medier

Anders Dam klar til at forsvare negative renter ved domstolene

Hvis spørgsmålet om negative renter bringes for en domstol, er Jyske Bank klar til at forsvare sig, lyder det fra ordførende direktør Anders Dam.

Ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, kunne tirsdag præsentere et årsregnskab med et rekordstort overskud. | Foto: Jens Dresling

Det er i sidste ende op til domstolene at afgøre, om det er lovligt for banker er opkræve negative renter. Det har blandt andre Finanstilsynet og EU-Kommissionen slået fast for nylig.

Men selv om Forbrugerombudsmanden specifikt har interesseret sig for de negative renter i Jyske Bank siden i hvert fald marts 2020, er sagen endnu ikke bragt for en domstol.

Den nye årsrapport fra Jyske bank indeholder ingen information om den omtalte sag. Ordførende direktør Anders Dam afviser, at banken er blevet stævnet, men skulle det ske, melder han sig klar til kamp.

”Det er vi ikke. Nu må vi se, hvad der sker, men det er klart, at den sag fører vi, hvis den skal føres,” siger han.

Flere afgørelser går Jyske Banks vej

Det Finansielle Ankenævn, som er en klageinstans for blandt andet landets pengeinstitutter, har afgjort flere sager om bankernes opkrævning af negative renter for nylig, og i alle tilfælde er sagerne faldet ud til bankens fordel. Afgørelserne bærer dog ikke samme vægt som en eventuel afgørelse ved en domstol.

Finanstilsynet har taget stilling til den del af spørgsmålet, der vedrører basale betalingskonti, og heller ikke her finder man problemer med at opkræve negative renter. Tilsynet har dog ikke taget stilling til, om der er hjemmel i aftalerne til at opkræve negative renter. Den vurdering har tilsynet ikke mandat til at foretage.

I januar gik også EU-kommissionen ind i debatten med et svar til Finanstilsynet, der lød, at heller ikke kommissionen kan se noget i reguleringen, der forhindrer banker i at opkræve negative renter på basale betalingskonti.

”Alle er enige om, vi har gjort det på den rigtige måde. Så den kamp er vi klar til at tage,” siger Anders Dam.

Aftalegrundlaget er afgørende

Det store stridspunkt er, om aftalegrundlaget imellem kunden og det enkelte pengeinstitut er i orden. Det er det spørgsmål tilsynet ikke har taget stilling, og det er det, der er Forbrugerombudsmanden fokus.

Det forhold anerkender Anders Dam, som samtidig afviser, at der skulle være noget at komme efter i forhold til aftalerne med Jyske Banks kunder.

”Det er helt skelsættende, om vi kan opkræve negative renter med afsæt i det aftalegrundlag, vi har. Og de vurderinger, vi har fået, er, at vi godt kan. Vi mener, at vores aftalegrundlag er fuldstændig i orden. Så må det være op til domstolene, hvis forbrugerombudskvinden vil køre sagen,” siger Anders Dam.

Mai Robrahn Hansen, der er konstitueret kontorchef hos Forbrugerombudsmanden, har været ombudsmandens talsperson i spørgsmålet om negative renter indtil videre.

Forbrugerombudsmanden fastholder vurdering i strid om negative renter

EU: Bankers negative renter er umiddelbart efter bogen

Danske Bank får medhold i endnu en sag om negative renter

Danske Bank får medhold i sag om negative renter

Mere fra Watch Medier

Det nye Nordea Pension skal fylde mere i landskabet end Topdanmark Liv

Med Nordeas kræfter inden for distribution skal det tidligere Topdanmark Liv - nu Nordea Pension - blive en større spiller på pensionsmarkedet, siger privatdirektør Mads Skovlund fra Nordea efter overtagelsen. Nordeas privatkunder kan give selskabet mange nye kunder, vurderer aktuar.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs