Globalconnect går sammen med ATP og Ørsted om bud på energiø

Fibervirksomheden Globalconnect slutter sig til et af de konsortier, som kæmper om at vinde udbuddet om danmarkshistoriens største anlægsprojekt.
Sofia Lisa Dinesen, Director of sustainability & executive advisory og ansvarlig for energiø-projektet i GlobalConnect. | Foto: Globalconnect / PR
Sofia Lisa Dinesen, Director of sustainability & executive advisory og ansvarlig for energiø-projektet i GlobalConnect. | Foto: Globalconnect / PR

Når den røde snor til den første danske energiø i Nordsøen bliver klippet over i 2030, kan teknologi- og fiberselskabet Globalconnect måske samtidig få sat strøm til nye forretningsmuligheder.

Det sker hvis et konsortium bestående af Ørsted og ATP, som nu har indgået partnerskab med Globalconnect, vinder statens udbud om, hvem der skal drive energiøen. Den har blandt andet til formål at producere grønt brændstof ved hjælp af power-to-x-teknologien.

Digitalisering skal løfte energiøen til nyt niveau

De er oppe imod et andet konsortium bestående af pensionsselskaberne PFA, PensionDanmark samt energiselskabet Andel.

Sofia Lisa Dinesen, Director of sustainability & executive advisory og ansvarlig for energiø-projektet i GlobalConnect, er foreløbig ydmyg om de muligheder, det vil skabe.

Men hun henviser samtidig til, at der i udbudsmaterialet bliver lagt vægt på, at de innovative muligheder i energiøen også medtænkes.

”Jeg foretrækker at være ydmyg, men vores samarbejdspartnere i Ørsted vil give os ret i, at fremtiden for vedvarende energi er digital,” siger hun og tilføjer:

”Det smukke ved vores partnerskab er de synergier, det giver på netop det område. Ved at gøre energiøen digital, løfter vi den til et nyt niveau.”

Digitalt knudepunkt

Med udtrykket om at gøre energiøen digital mener hun, at den ifølge konsortiet skal være et digitalt knudepunkt, som kan tiltrække store internationale investeringer til digital infrastruktur. Det kan eksempelvis være datacentre, som Globalconnect selv har flere af.

Det gælder både for de data, der strømmer fra resten af verden til Europa, men også for den nødvendige udbygning af den digitale infrastruktur.

Den er nemlig påkrævet med en årlig vækst i datamængderne på mellem 23 pct. og 28 pct.

Med mere end 100.000 km fiber på tværs af hele regionen, og med 50 pct. af al data i Nordeuropa, som går via Globalconnects infrastruktur, står selskabet stærkt sammenlignet med konkurrenterne, mener Sofia.

”Det koster cirka 1.000 kr. per meter fibernet, så det er ikke et netværk, man bare lige opbygger,” siger hun.

Mulig model for andre energiøer

De konkrete forretningsmuligheder som energiøen åbner for Globalconnect vil hun først udtale sig nærmere om, når det endelige udbudsmaterialet foreligger. Men udvikler konsortiet nogle gode løsninger, kan de måske eksporteres.

”Vi kunne godt tænke os, at den første ø bliver god og gennemtænkt fra et digitalt perspektiv, så man kan genbruge de gode investereringer og ideer til kommende energiøer,” siger hun med henvisning til, at regeringslederne fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien har underskrevet en erklæring om at udbygge havvindkapaciteten i Nordsøen til 150 GW i 2050.

Det handler blandt andet om at optimere udnyttelsen af den vedvarende energi, som øen genererer.

”Vores digitale infrastruktur og service sikrer, at fremtidens havvindmølleparker fungerer bedst muligt, når det gælder overvågning, beregning af oppetid og processerkraft,” siger hun.

Datacentre er godt match for energiø

Også datacentre er et oplagt område, mener Sofia Lisa Dinesen.

”Vi ser et stort potentiale for de internationale datacentre, der bruger kæmpe mængder strøm, som helst skal være grøn. Ved at energiøen ligger i Nordsøen, giver det nem adgang til både køling og vedvarende energi, som også en integreret del af Globalconnects strategi,” siger Sofia.

Ikke alle er dog fortalere for energiøen. Dels mener nogle eksperter, at den bygger på mangelfulde beregninger, der kan give milliardunderskud, dels hersker der tvivl om hvor stor efterspørgslen er på grøn brint, samt hvor meget bedre den egentlig er for miljøet.

Ifølge Sofia har Globalconnect overvejet alle risici nøje, før de blev en del af konsortiet.

”Der er risiko i alle store infrastrukturinvesteringer, og det er der også her, men den danske regering har en ambitiøs strategi, når det gælder grøn energi, og det er et kapløb om at følge med, for vi skal bruge mere grøn strøm og mere data, så de områder går hånd i hånd,” siger hun.

Netværk fostrede ideen

Ideen til Globalconnects samarbejde med Ørsted og ATP, udspringer ikke af algoritmer eller komplicerede beregninger, men af godt gammeldags netværk.

”Jeg har tidligere strategikonsulent og har samarbejdet med energisektoren. Derfor kender jeg min modpart i Ørsted, og vi kom til at tale om, hvordan Globalconnect kunne føde ind i den strategi, som Ørsted og ATP har.”

Efter en række workshops hen over ni måneder, landede Globalconnect, ATP og Ørsted på den nye model for konsortiet. Vinderen af udbuddet om energiøen forventes at blive afgjort i starten af 2024.

En minoritetsandel af Globalconnect kan blive svær at sælge

Medie: Kapitalfond vil sælge stor bid af Globalconnect

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter