Watch Medier

SAS svarer igen på mulig strejke: Truer med lockout og afskedigelser

Hvis det ender med en pilotstrejke hos SAS, har flyselskabets ledelse ifølge norsk medie allerede nu varslet modsvar.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fra onsdag i næste uge kan en strejke blandt ca. 1000 piloter lamme store dele af trafikken hos SAS, som i øjeblikket kæmper for overlevelse.

Den store SAS Pilot Group har nemlig her varslet strejke, hvis ikke der opnås en løsning i forhandlingerne med ledelsen, som for tiden foregår ved det svenske Medlingsinstitut i Stockholm.

Norske NRK skriver nu, at SAS har svaret igen ved at true med lockout, altså hvor ansatte holdes ude af arbejdspladsen og ikke får løn.

SAS har således varslet, at alle medlemmer af det svenske pilotforbund på SAS’ base i Arlanda i Stockholm om en såkaldt spejllockout fra samme dato, som strejken træder i kraft, altså 29. juni kl. 00.01. Det viser et brev fra SAS til Medlingsinstituttet, som NRK har adgang til.

Mediet skriver, at SAS begrunder lockoutvarslet med, at det svenske pilotforbund har opsagt overenskomsten med SAS og varslet en total arbejdsnedlæggelse.

NRK har spurgt SAS, om man også vil varsle lockout i Danmark og Norge, hvortil pressechef Tonje Sund udtaler, at der er foreskellige regler i de enkelte lande, og at ”vi vender tilbage til, hvad der er næste skridt i henholdsvis Norge og Danmark.”

Ifølge NRK’s oplysninger skal der dog også være udsendt et lockoutvarsel fra SAS i Danmark.

Når det gælder Norge, skriver mediet, at der er sendt ”betingede afskedigelser til alle SAS-ansatte”.

”I tilfælde af en strejke vil virksomheden foretage konkrete vurderinger af eventuelle fyringer, i takt med de effekter en eventuel strejke vil have,” lyder det fra Tonje Sund, som tilføjer, at det er normal procedure, at medarbejdere, der ikke kan ansættes ordentligt på grund af strejke, bliver afskediget.

I Danmark har flymekanikere under Dansk Metal Luftfart forleden også varslet strejke i sympati med piloterne. Den vil efter planen kunne begynde 5. juli.

Striden mellem piloterne i SAS Pilot Group og SAS handler om størrelsen af besparelser i forbindelse med redningsplanen SAS Forward samt piloternes utilfredshed med, at flyselskabet har oprettet nye datterselskaber med billigere overenskomster med den konkurrerende fagforening FPU.Mere fra Watch Medier

Lindhardt og Ringhof styrker sig med nykøbte Clio

Med overtagelsen af education technology-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for læringsmidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser - bl.a. af Clios adm. direktør.

Scan Global overtager små fragtfirmaer fra SAS

Det Kastrup-baserede logistikselskab Scan Global Logistics har i foråret foretaget en række mindre opkøb af virksomheder, som først nu er blevet meldt ud i kvartalsrapporten. Blandt dem er overtagelsen af to fragtfirmaer under flyselskabet SAS.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs