Fire andelskæmper stifter Green Fertilizer Denmark: Potentialet er enormt

Landets fire største andelsselskaber - DLG, Danish Agro, Arla og Danish Crown - går sammen om at undersøge, om der kan etableres en produktion af mere bæredygtig gødning på dansk grund. ”Potentialet vurderer vi som værende enormt,” siger formanden for det nye Green Fertilizer Denmark.
Fra ventre Henning Haahr, koncernchef i Danish Agro, Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods og Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown. Pressefoto
Fra ventre Henning Haahr, koncernchef i Danish Agro, Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods og Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown. Pressefoto

Med en tocifret millioninvestering har andelsselskaberne DLG, Danish Agro, Arla og Danish Crown stiftet selskabet Green Fertilizer Denmark.

Formålet med det nye selskab er, at undersøge, om der kan etableres en produktion af mere bæredygtig gødning på dansk grund.

”Med det nystiftede selskab sender vi et klart signal om, at vi på tværs af andelsselskaberne vil sætte handling bag ambitionerne om at være klimaneutrale i 2050. En mere bæredygtig gødningsløsninger et vigtigt skridt på vores vej mod det fælles mål, og potentialet vurderer vi som værende enormt,” udtaler Bent Nissen, koncerndirektør i DLG og bestyrelsesformand i Green Fertilizer Denmark i en pressemeddelelse.

Ambitionen er, at dansk landbrug skal være klimaneutralt i 2050, og derfor ser andelsselskaberne det som et vigtigt skridt.

Afgørende for projektet bliver Power-to-X-anlægget, der efter planen skal producere ammoniak på baggrund af vindmøllestrøm fra Nordsøen. Netop den ammoniak vil blive en central faktor, hvis der skal produceres mere bæredygtig gødning på dansk jord, lyder det i meddelelsen.

Det nye selskab skal i løbet af de næste 9-12 måneder lave en række forundersøgelser, som kan derfra først kan føre til en eventuel investering i en produktion af mere bæredygtig gødning. Det omfatter bl.a. undersøgelser af mulige placeringer, diverse miljøundersøgelser samt projektering.

Hvis forundersøgelserne viser, at der er det fornødne grundlag for at etablere en gødningsfabrik på dansk jord, vil den tidligst kunne stå klar i 2028.

”Det er et projekt, der har det lange lys på. Derfor er det vigtigt, at vi sætter gang i projektet nu, så vi foruden de indledende undersøgelser også kan påbegynde dialogen med samarbejdspartnere, investorer, eventuelle leverandører og relevante myndigheder,” udtaler Bent Nissen.

Hvis gødningsfabrikken bliver en realitet, er ambitionene, at den skal producere mængder, der kan dække det danske forbrug og mere til. Forventningerne til projektet er derfor store. I pressemeddelelsen lægges der op til, at gødning der i dag er en importvare, kan blive til et eksporteventyr i stedet.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også