Sådan ser trængselstider ud hos landets restaurationer

Hver eneste uge er der nye beretninger i lokale medier om en kro, en lokal restaurant eller café, der har drøjet nøglen om. Her er et kort udpluk af konkurser og lukninger de seneste dage - og en enkelt åbning.
Foto: PR/143014572
Foto: PR/143014572

Coronalånene skal betales, bankerne tror ikke på restaurantbranchen, energipriser sluger omsætningen hos erhvervet, mens inflationen sluger råderummet hos forbrugerne. Konkurstallet steg i oktober og virksomhederne regner med, at det ikke stopper foreløbig.

Alene i oktober har 80 restauranter og cafeer måttet dreje nøglen om, kunne SMV Danmark fortælle mandag.

Den historie kan man også læse i landets lokale medier, der taler med de helt små restauranter. Sådan ser konkurserne ud i virkeligheden de seneste tre dage:

35 mister arbejdet

Esbjerg: Først pillede han kødet af menuen, så varslede han flere lukkedage, siden sendte han 35 medarbejderne hjem og mandag den 7. november begærede han restaurant Butcher på Grådybet i Esbjerg konkurs. Det skriver Jyske Vestkysten, der har snakket med ejeren af Butcher, Brian Sørensen.

”Det var uundgåeligt. Vi kunne se, at der kom en masse penge ind på kontoen, men der røg mange flere ud hver uge. Alting er steget i pris - servietter, toiletpapir, kylling. Noget af vores amerikanske kød er steget 100 procent, og af respekt for leverandørerne kunne jeg ikke blive ved med at bestille varer. Som amerikansk steak-house er det svært ikke at have amerikansk kød på kortet. Jeg kunne ikke se anden udvej end en konkurs.”

Sidste chance for kendiskoks restaurant

Sæby: Prisen på el er fordoblet, og varerne til køkkenet er blevet et hårrejsende kapital. Det er sidste chance for at redde forretningen, mener restauratør Carsten Olsen fra restaurant ”Den Skaldede Kok - Sæby Søbad”, der på kontroversiel vis forsøger sig med at sætte priserne ned.

”Vi kæmper med næb og klør. Det er hårdt, og jeg kan dårligt nok betale for mine varer. Hvis vi ikke gør noget, får vi ingen kunder, og så må vi lukke. Så jeg gør noget for kunderne og prøver at gå imod strømmen.- Jeg vil alligevel hellere knække nakken på første klasse,” udtaler Carsten Olsen til Nordjyske.dk

Slut efter 25 år

Brørup: Markedsrestauranten tilknyttet kræmmermarkedet i Brørup overgik til en ny forpagter for mindre end et år siden med henblik på videreføre den nu 25 år gamle tradition, men det er ikke lykkedes at finde en ny restauratør.

”Der var interesserede, men ingen kunne få økonomien på plads. Og det hjalp nok ikke, da krigen i Ukraine og en skrantende verdenssituation begyndte at tære på fremtidsudsigterne. Med salget er det endegyldigt slut med forhåbning om en genåbning af restauranten,” siger formand for det auktionærudvalg, der stod for salget, til Jyske Vestkysten.

Sidste slag var ubetalte coronalån

Vordingborg: Efter to og et halvt år må ejeren af Café Luux og restauranten Det Gamle Toldhus stoppe legen. Afstand mellem bordene og færre kunder under corona var første slag, fordoblet energiregning samt stigende råvarepriser var andet slag, og det tredje gjorde udslaget:

”Det sidste skub ud over kanten er blevet, at staten forlanger tilbagebetalingen af coronapakken nu. Jeg er nødt til at erkende, at det ikke kan hænge sammen,” udtaler Kim Hemmingsen til Sjællandske Medier.

Mangel på arbejdskraft i 111 år gammel kro

Varde: Det er ikke ordrer, der mangler hos den 111 år gamle kro. Der er masser af selskaber at tjene penge på. Men mangel på arbejdskraft har udkørt de to ejere af Skovlund Kro, ægteparret Pia og Carsten Sørensen. Derfor har kroen været til salg i fire år med en udbudspris på 2,5 mio. kr. efter et nedslag i prisen, og det er ikke sikkert, at den bliver solgt med henblik på at videreføre kroen:

”Nu må jeg ud at søge et job,” siger Pia Sørensen til Jyske Vestkysten og understreger, at hun ikke er sikker på, om hun fortsat vil bruge sin uddannelse i restaurationsbranchen, eller om hun vil forsøge sig i en anden branche.

Går i vinterhi

Kerteminde: Kammas Tapas åbnede i foråret til en fin og tilfredsstillende sæson på Nordfyn, men føler sig tvunget til at lukke over vinteren, fordi det kniber med arbejdskraft.

”Personligt havde jeg da helst set, at der var åbent hele året rundt. Men det kan ikke lade sig gøre, når vi ikke kan skaffe folk,” udtaler indehaver Hans Andersen til Fyens Stifstidende.

”Det har været en livsstil”

Aarhus: Brasseriet Juliette har ligget i Jægergårdsgade i Aarhus de seneste 10 år drevet som et lille spisested af indehaver Juliette. En firedobling af strømregningen samt afdraget på et coronalån slog bunden ud af økonomien.

”Det gør virkelig ondt at miste noget, som man har brugt så megen kærlighed, energi og tid på. Brasseriet har været mit liv og drøm, men nu er det revet væk. Jeg har kæmpet for at finde løsninger. Jeg kan ikke andet. Det har været en livsstil, hvor jeg aldrig holdt rigtigt fri. Men det kan du fint leve med, når dit arbejder er noget, som du med støtte fra familie samt venner lever og ånder for,” udtaler Juliette Itchner til Aarhus Stiftstidende.

...Og en enkelt åbning

Mens cafeer, restauranter og kroer har det svært, finder et andet koncept en mulighed.

I et aarhusiansk industrikvarter har et kærestepar åbnet et ”spisehus”, hvorfra de satser på sandwich og håndmadder til de omkring 7500 mennesker, der arbejder i området som håndværkere eller på lager.

”Vi laver ikke højtbelagt smørrebrød med en masse pynt. Vores håndmadder er nærmere solide og enkle, med en smule pynt. På den måde kan man også spise dem undervejs i en bil, fortæller den ene af de to indehavere, Anne Emilie Bendtsen til Aarhus Stifstidende.

Sult, som stedet hedder, åbnede for fire måneder siden og har indtil videre succes med at gå efter potentialet i industrikvarteret.

Sammenhæng mellem coronalån og konkurser: ”Ikke en chance for at tjene pengene tilbage”

Banker siger nej tak til restauranter

Antallet af konkurser stiger fortsat - ny top i oktober

Drikkevareselskab forventer firedobling af konkurser blandt erhvervskunder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også