Coloplast indgår stort millionforlig i USA

Danske Coloplast har fået et ordentligt rap over fingrene i USA, efter medicoselskabet for år tilbage kunne rapportere om mulige fejl ved salg af medicinske produkter til amerikanske militærveteraner. 
Coloplast må indgå et dyrt forlig i USA. | Foto: Coloplast / Pr
Coloplast må indgå et dyrt forlig i USA. | Foto: Coloplast / Pr

Den endelige regning er nu gjort op, efter Coloplast tilbage i 2017 kunne gøre opmærksom på fejl i forbindelse med medicoselskabets handelsaftale med den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), der udbyder sundhedsydelser til amerikanske militærveteraner. 

I en meddelelse på det amerikanske justitsministeriums hjemmeside fremgår det således, at Coloplast i midten af december har indgået et forlig på 14,5 mio. dollar, svarende til rundt regnet 100 mio. kr.

Det sker som konsekvens af, at Coloplast ifølge meddelelsen blandt andet har rapporteret forkerte oprindelseslande for flere af selskabets produkter, ligesom visse produkter er forblevet en del af aftalen, selv om de har skiftet produktionssted til såkaldte non-designated lande. 

Derudover fremgår det desuden, at Coloplast skulle have misbrugt en klausul ved at have undladt at give rabatter, hvilket har ført til overfakturering. Det oplyses dog i meddelelsen, at der er tale om påstande, og at der ikke har været nogen afgørelse om ansvar.

”Dette forlig er signifikant i både dets pengeværdi og i det budskab, som det sender til andre virksomheder, der ønsker at gøre forretning med VA — vores lands veteraner fortjener produkter af højeste kvalitet til de bedst mulige priser, og som overholder alle relevante love og regler,” lyder det blandt andet i meddelelsen fra Veterans Affairs’ generalinspektør Michael J. Missal. 

Tidligere justering dækker udgift

Hos Coloplast gør medicoselskabets pressechef, Peter Mønster, opmærksom på, at selskabet selv henvendte sig til Veterans Affairs, dengang de mulige fejl blev opdaget, hvilket også fremgår af meddelelsen på det amerikanske justitsministeriums hjemmeside.

”Samtidig lavede vi dengang en engangsjustering af omsætningen på 90 mio. kr., hvilket blev kommunikeret i forbindelse med Q3-regnskabet samme år. Engangsjusteringen i 2016/17 er fortsat dækkende for sagens omkostninger, og da sagen nu er afsluttet, forventer vi ingen yderligere omkostninger,” oplyser Peter Mønster videre i en skriftlig kommentar til MedWatch. 

Han påpeger derudover, at Coloplast siden hen har styrket dets interne processer for håndteringen af regeringskontrakter i USA, ligesom selskabet fortsat leverer produkter til Veterans Affairs. 

I det seneste regnskabsår, der dækkede perioden fra 1. oktober 2021 til 30. september 2022, omsatte Coloplast for 22,5 mia. kr., mens bundlinjen lød på 4,7 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også