Løkke: Ny fond skal få danske virksomheder tilbage til Ukraine

I en kommende Ukraine-fond skal regeringen og danske virksomheder samarbejde om genopbygning af Ukraine.
Lars Løkke Rasmussen. | Foto: Jens Dresling
Lars Løkke Rasmussen. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Danske virksomheder skal være en del af ”et tredje ben” i Danmarks støtte til Ukraine.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), efter at han onsdag sammen med 30 danske virksomheder var med til åbningen af en konference om Ukraines genopbygning i Polens hovedstad, Warszawa.

”Det er derfor, at regeringen i øjeblikket arbejder på at forberede en Ukraine-fond, som jeg tror, at vi kan gå i luften med inden for nogle uger,” siger Lars Løkke.

”Det er en taburet på tre ben. Fortsat militær støtte, fortsat civil støtte og så et tredje ben, der handler om at få danske virksomheder engageret i Ukraine. Det er ikke svært. Det har de været længe,” slår han fast.

Udenrigsministeren påpeger, at Danmark har den tredjestørste stand på konferencen. Kun Italien og Tyskland har flere virksomheder med.

Ukraine-fond skal være robust

Blandt de danske virksomheder er Mærsk, Danfoss, DSV, Vestas og erhvervsorganisationen Dansk Industri.

”Jeg tror, at vi har hjulpet 200 virksomheder ud af Ukraine de sidste to år. Nu er ambitionen at hjælpe dem tilbage igen. For vi har så mange kompetencer, som Ukraine har brug for,” siger Lars Løkke.

Arbejdet med at få virksomhederne ind i Ukraine handler ikke kun om genopbygning af eksempelvis kritisk infrastruktur i Ukraine, mens krigen fortsat er i gang, forklarer han.

”Men selvfølgelig også bølge to, som handler om at skabe vækst, arbejdspladser og udvikling i Ukraine. Det er det, som vi forsøger nu at lave en ramme om.”

Den såkaldte Ukraine-fond, som regeringen arbejder på, skal blandt andet bidrage med ”budgetsikkerhed”.

”Og noget andet er at gå ind og se på robustheden i det her. Det siger sig selv, at det er mere risikobetonet at investere i Ukraine i dag, end det var for fem år siden. Der har vi nogle instrumenter til at aflaste risici,” siger Lars Løkke og nævner eksempelvis eksportkredit.

Under konferencen har Lars Løkke også holdt et møde med borgmesteren i den ukrainske by Mykolajiv, Oleksandr Sjenkevytj. Danmark har på opfordring fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, påtaget sig en ledende rolle i genopbygningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter