Watch Medier

Danske Bank bruger regnskabsprincip der førte til amerikansk bankkrak

Af de ti største banker i Danmark følger fire et princip om, at obligationsporteføljer ikke værdireguleres i regnskabet.

Danske Bank bogfører ikke obligationer til markedsværdi, men holder dem til udløb.. | Foto: Anders Holst Pedersen

Den 16. største bank i USA, Silicon Valley Bank, blev fredag aften lukket af de amerikanske myndigheder, fordi kunderne trak deres indlån ud, efter at banken blev tvunget til at sælge en beholdning obligationer på 21 mia. dollar.

Det var obligationer, som banken regnskabsmæssigt havde meldt ud, den ikke ville sælge, skriver Børsen.

Regnskabsprincippet benyttes også af Danske Bank, som ved udgangen af 2022 ejer obligationer for knap 152 mia. kr., der ikke opgøres til markedsværdi, fordi banken vil beholde obligationerne til udløb.

Men renteniveauet i 2022 har givet et markant fald i obligationskurserne, og en note i Danske Banks regnskab afslører, at markedsværdien af bankens obligationer var på omkring 140 mia. kr. ved udgangen af 2022, godt 12 mia. kr. lavere, end banken opgør dem til i regnskabet.

Og det skyldes regnskabsprincippet, at banken ikke behøver bogføre nogle tab.

”De 12 mia. kr. er rigtige penge, der er tabt. Havde disse obligationer været bogført til markedsværdi, ville indtjening før skat have været 11,5 mia. lavere i 2022, og den sidste halve mia. kr. ville være bogført i tidligere år. Nu vil De 12 mia. kr. i stedet materialisere sig som lavere fremtidig indtjening,” skriver Børsens finanskommentator, Per Grønborg, i en kommentar til avisen.

En gennemgang blandt de ti største banker i Danmark viser ifølge avisen, at kun Danske Bank, Jyske Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn har obligationer, der ikke værdireguleres .

Dette regnskabsprincip betød, at Silicon Valley Bank fik markant større tab, da den solgte sine obligationer, fordi obligationskurserne ikke var justeret i regnskabet.

Mere fra Watch Medier

Jyske Bank skruer op for rentesatser

I modsætning til Nykredit fastholder landets tredjestørste bank, Jyske Bank, en rente på 0 pct. på almindelige lønkonti. Men renten hæves på udlån og på en stribe opsparingsprodukter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs